Problem z pingiem TD-W8951ND

Witam mam problem Posiadam ruter TD-W8951ND który znajduje się w drugim pokoju :wink: jestem podpięty kablem bezpośrednio :wink: niestety Kabel ma 10 m a wystarczyło by 2... :confused: Taki dostałem ^^ :slight_smile: Moje pytanie brzmi czy jeśli kupie krótszy kabel ping będzie mniejszy ? słyszałem cos o utraconych pakietach itp ... ale nie wiem czy to ma cos wspólnego dlatego moje pytanie :wink: Z góry dziękuje :wink:

P.S Jeśli zły dział proszę o przeniesienie :wink:

Jeśli kabel jest OK to nic to nie zmieni. Kabel 1, 10 czy 100m powinien działać tak samo.

Skrócenie przewodu sieciowego nic nie zmieni w wielkości pingu. Za to odpowiada szybkość łącza i parametry łącza, trasa danych do serwera no i lokalizacja samego serwera (polska czy zagranica). Łatwo to sprawdzić przez polecenie tracert wpisane do cmd z adres IP serwera który cię interesuje.

A czy dłuższy kabel nie wprowadza większego tłumienia ?

Wprowadza, jeśli to linia telefoniczna. Przy ethernecie standard jest zachowany teoretycznie do 100m.

Robiłem sieci nawet na 120m i spinały się na 100Mb/s ale wszystko zależy od jakości przewodu i sprzętu jaki zastosujemy,