Problem z No-ip na dwóch tp-linkach


(ded) #1

Mam dwóch klientów, którzy mają zmienne ip. Do jednego wchodzę na serwer przez VNC, drugi potrzebuje podglądu z kamer. Skonfigurowałem usługę No-ip- mam tą darmową. Każda jest z innego konta, jeden routera to TD-W8950N z najnowszym oficjalnym softem, drugi nie pamiętam ale też coś w miarę świeżego. Na obydwu jest problem, że po jakimś czasie nie mogę zalogować się na udostępnianą usługę. Przyczyną jest brak aktualizacji IP przez NO-ip. W sumie mam jeszcze dwie kolejne usługi Dynamiczny DNS, jedna na starym Linksysie, druga na serwerze Synology i te śmigają bezbłędnie. Zastanawiam się, czy nie jest to problem z routerze, bo po restarcie ip się ładnie aktualizuje i wtedy można wejść na usługę.
Neostrada zmienia ip co 24h z tego co kojarzę, obecnie jeden host mam nieaktualizowany od 1 dnia, drugi od 4 dni. Klienci na brak netu nie narzekają więc router oprócz tego pracuje poprawnie. Co to może być? Też macie takie problemy? Pomijam kwestię błędnej konfiguracji, bo co jakiś czas się aktualizuje więc musi działać.


(Marcin) #2

Używam płatnej domeny dyn.com więc trudno mi powiedzieć. Jeżeli masz takie spostrzeżenia zgłoś problemu do wsparcia, możliwe że to jakiś bug w oprogramowaniu (trzeba to sprawdzić). Twierdzisz że konfiguracja jest poprawna więc nic więcej zrobić nie możemy.


(ded) #3

Jeszcze spróbuję podać jako nazwę użytkownika adres email, na który jest zarejestrowana usługa. W synology tak mam i działa, nie pamiętam jak w innych lokalizacjach ale tam gdzie robiłem ostatnia wpisałem login. Może tu tkwi problem, choć pierwszy raz się zsynchronizował ładnie.