Wszystko jest poprawnie skonfigurowane i nie ma przypadku dublowania się adresów IP.
Przed rozbudową to tylko do AP Client [2] był podłączony jeden komputer i śmigało bez problemu ale w momencie modernizacji naszego klubu muzycznego postanowiliśmy rozbudować i sieć komputerową wewnętrzną i dać możliwość dostępu do internetu naszym klientom.
Po uruchomieniu wszystko pięknie działało jednak po pewnym czasie znikną internet we wszystkich miejscach. W naszej sieci wszystkie urządzenia nawzajem ze sobą się pingują, monitoring działa w każdym miejscu, system POS również działa bez zastrzeżeń, z WiFi publicznego dla naszych gości wpisując ręcznie adresy IP z sieci nadrzędnej czyli z sieci klubowej prywatnej tak samo pingi działają...
tylko jak zauważyłem defektem jest to że nie mogę się zalogować do strony administracji routera z nr [3] ale router jako tako działa bo na nim jest ustawiony DHCP wszystkich urządzeń części sieci prywatnej i adresy są pobierane... na dodatek po wpisaniu adresu IP głównego routera [1] u gościa od którego mamy internet wyskakuje mi okienko logowania (tylko nie mamy dostępu do loginu i hasła) ale w takim razie przez nasz router z [3] wszystko przechodzi.
Ostatnio dowiedzieliśmy się że na głównym routerze [1] u gościa też nie ma internetu a to wszystkie problemy zaczęły się w momencie wpięcia naszych sieci pod jego internet a my tylko w miejscu komputera który był podłączony wpięliśmy router na którym jest odseparowana już nasza sieć.
Pytania:
Czy jest możliwe aby nasze sieci wprowadzały zakłócenia głównego routera?
Co zrobić aby nie było problemu z logowaniem się do zarządzania routera [3]?
Czy jest to możliwe że wszystko jest spowodowane małym buforem pamięci w routerze (jak to wyczytałem gdzieś na tym forum o takiej możliwości) pomimo odseparowania sieci innym routerem?
Jakie macie ewentualne rady/propozycje poprawek w instalacji aby nie było problemów z tym internetem?
Sieć Wygląda OK
Możliwe że router brzegowy wysiada on naporu zapytań.
Dowiedz się jaki to model TP-Linka.
Pomijam już kwestie prawne tego rozwiązania, ale tworzenbie sieci dla gości nie ze swojego internetu to już przegięcie. Mam nadzieję że właściciel neostrady jest świadomy tego rozwiązania.
Sieć dla gości oczywiście jest za zgodą tak jak powinno być i aby nie było zbyt łatwo to goście mają mocno ograniczoną przepustowość.
Wykupienie porządnego łącza odpada a tym bardziej symetrycznego... pech chciał że akurat nasz klub jest położony nad jeziorem oddalonym od zabudowań gdzie infrastruktura centrali telefonicznych jaki i sieci komórkowych nie pozwala na to (takie zadupie pod tym względem) dla tego ratujemy się takim rozwiązaniem jakie jest i innego nie wymyślimy na tą chwilę.
Dodam że dzisiaj sam osobiście wybrałem się do gościa który udostępnia nam internet i po wielu godzinntch testach znaleźliśmy już problem braku internetu... jego antena nadawcza skierowana w naszą stronę miała uszkodzony kabel... w poniedziałek mamy zająć się tym kablem i zobaczymy jak to dalej będzie
A masz rejestrację logów w sieci? Jak ktoś popełni jakieś przestępstwo z tego łącza to jak sądzisz kto za to "beknie"? Mówię oczywiście o skrajnych przypadkach ale zawsze możliwych. Bał bym się tak udostępniać łącze i to jeszcze niezgodnie z regulaminem/podpisaną umową.
Oj no skrajne przypadki... Początkowo projekt nie zakładał WiFi dla gości a potem właściciel pomyślał że może by i im udostępnić a jakie dokładnie właściciel ma układy i uzgodnienia z osobą udostępniającą nam internet to nie wiem - ja tam tylko sprzątam i robię co mi karzą robić A tak pro po Ty jako Administrator to nie zbaczajmy z tematu technicznego na tematy prawne
Piszę bardziej pod kątem tego żebyś miał szersze spojrzenia na zagadnienie/problem bo w dzisiejszych czasach jest bardzo wiele zagrożeń w sieci. CZasmi nawet przestępstwa mogą być dokonane przez nieświadomego użytkownika zainfekowanego szkodliwym oprogramowaniem który nie aktualizuje systemu operacyjnego i nie dba o podstawową ochronę antywirusową.