(PROBLEM!) Kompatybilność drukarek z routerem TD-W8970

Witam,
na stronie TP-Linka znajduje się lista drukarek, które działają z routerami tej firmy: http://www.tp-link.com.pl/common/compatible/print-server/
Znajduje się na niej wiele drukarek Canon PIXMA poza moją - MP280. Czy ta lista jest "ostateczna", tzn. jeśli mojej drukarki nie ma na liście to oznacza, że na 100% nie będzie działać?
W tym momencie router znajduje się w takim miejscu, że podłączenie do niego drukarki jest niemożliwe ale jeśli okaże się, że ta drukarka może współpracować z moim routerem to dokupię przedłużacz USB i sprawdzę :stuck_out_tongue:

Nie jest powiedziane, że Twoja drukarka nie będzie działać, bo nie ma jej na liście. Drukarki na niej obecne były testowane z routerem i działają w zakresie przedstawionym w tabeli. Twoja może działać w pełni poprawnie, ale może też działać częściowo, np. tylko drukowanie, bez skanera, albo nie będzie działał przycisk skanowania na drukarce, tylko trzeba będzie z poziomu Windowsa przez aplikację skanować. Niestety, jest też ryzyko, że nie zadziała wcale. Do tego routera można wgrać alternatywne oprogramowanie OpenWRT, które może rozwiązać Twój problem o ile będą sterowniki do Twojej drukarki.

Wystarczy, że drukarka będzie drukować bo skanera w niej nie używam.
OpenWRT niestety odpada, posiadam wersję V3 routera (Broadcom) dla której nie ma alternatywnego oprogramowania. W dodatku jeśli dobrze rozumiem to instalacja OpenWRT wymaga kombinowania we wnętrznościach routera, a tego wolałbym uniknąć.
Do środy powinienem dostać ten kabel i wtedy dam znać, czy i jak działa drukarka.

Przekonasz się o tym po podłączeniu drukarki do routera. Tak jak pisał kolega wyżej brak na liście drukarki nie dyskwalifikuje jej całkowicie.
Nie ma oczywiście alternatywnego oprogramowania dla wersji v3 która jest na chipset-ie Broadcom-a.

Połączyłem się z routerem po dłuższej chwili i problem rozwiązał się sam :slight_smile:
W skrócie - okazuje się, że drukarka Canon Pixma MP280 jest w pełni kompatybilna z tym routerem! Drukowanie działa, skanowanie działa, narzędzia drukarki (czyszczenie rolek itd.) również. Dzięki za pomoc.

No i mamy problem.
Na laptopie zainstalowałem narzędzie TP-LINK USB Printer Controller z płytki, którą dostałem wraz z routerem. Po jego instalacji laptop zaczął zachowywać się bardzo dziwnie - co minutę rozłącza się z siecią, a gdy się podłączę, przez parę pierwszych sekund mam dostęp do internetu, po czym nagle go tracę. Pingi na wszelkie adresy (czy to strona internetowa, czy też adres routera) kończą się komunikatem "Request timed out". Myślę, że poniższy log polecenia "ping" lepiej to wytłumaczy:

Reply from 10.0.0.1: bytes=32 time=15ms TTL=64
Reply from 10.0.0.1: bytes=32 time=1ms TTL=64
Reply from 10.0.0.1: bytes=32 time=2ms TTL=64
Reply from 10.0.0.1: bytes=32 time=169ms TTL=64
Reply from 10.0.0.1: bytes=32 time=552ms TTL=64
Request timed out.
Request timed out.
[...]

Tak się dzieje cały czas gdy próbuję połączyć się z sieci Wi-Fi na routerze. Gdy połączę się z drugim punktem dostępowym (Netgear) podłączonym do tego routera, wszystko działa prawidłowo. Wszystkie inne urządzenia podłączone do routera również działają prawidłowo.
Odinstalowałem te narzędzie od TP-Linka, zrestartowałem laptopa oraz router - niestety problem wciąż występuje.