Witam serdecznie,
mówi się, że niewiele jest rzeczy trwalszych niż prowizorka. U mnie od kilku lat wygląda to w ten sposób, że dość już leciwy TL-WR543G z anteną TL-ANT2405CL 5dBi stoi w szafie typu Komandor (przedpokój) i tak "rozsyła" internet w 60m mieszkaniu (w szafie jest gniazdko LAN i gniazdko sieciowe). Rozwiązanie generalnie takie sobie i poza najbliższą powierzchnią sieć działa słabo (np. niska jakość sygnału w salonie, brak wi-fi na tarasie gdzie w linii prostej od routera to jest nie więcej niż 6 metrów). Niestety nie jestem w stanie "wyprowadzić" routera z szafy; antena na przewodzie przytwierdzona na zewnątrz szafy też raczej nie chodzi w grę (względy estetyczne/małżonka kręci nosem). Kabli do innych pomieszczeń z ww. powodów też nie mogę przeciągnąć. Dodatkowo zarówno telewizor jak i dekoder nc+ nie posiada wi-fi a chciałbym wreszcie podłączyć je do sieci. Myślałem nad 2 rozwiązaniami:
w szafie ląduje model TL-WR743ND + jakaś mocniejsza antena (np. TL-ANT2408C RSMA 8dBi, którą od czasu do czasu nawet będzie można wystawić z szafy - np. w nocy jak dzieci nie będą jej już mogły uszkodzić), zaś w salonie umieszczę stary TL-WR543G, który będzie służył jako AP ? ( kablami do TV i dekodera) + dodatkowo jako Repeater Wi-Fi (dla wzmocnienia sygnału w salonie i na tarasie).
decyduje się na zestaw PLC TP-LINK TL-PA4010 Starter Kit i w salonie umieszczam stary router, który będzie służył zarówno do obsługi TV i dekodera jak również do wi-fi w całym mieszkaniu. Lub też w salonie umieszczę jakiś nowszy model do 100 zł.
Internet to teoretycznie światłowodowe 30 Mbit/s. Niestety jestem zielony w temacie sieci i jest szansa że coś pomieszałem - z góry przepraszam. Cenowo pierwsze rozwiązanie jest korzystniejsze ale nie wiem czy to ma sens.
konfiguracja 1 odpada, bo twój stary router nie ma aż tak rozbudowanych możliwości
jeśli dobrze pamiętam to możliwe w nim są 2 konfiguracje
tryb "router WiFi" = dostarczasz do niego internet przewodowo a odbierasz bezprzewodowo i/lub przewodowo (AP Router)
tryb "WISP" = dostarczasz bezprzewodowo a odbierasz wyłącznie kablowo (AP Client Router) sprawdzę nazwy tych trybów w instrukcji to uzupełnię gotowe -nazwy występujące w menu routera w nawiasach ^
oczywiście można go użyć także w charakterze AP, ale tylko i wyłącznie AP czyli sygnał należy dostarczyć przewodowo
konfiguracja 2 jest do rozważenia, choć nie wiem czy nie będzie to stanowiła problemu przy wstawieniu tego zestawu między gniazdem dostawcy a routerem (ale można zawsze pozostawić stary router na swoim miejscu a konfigurację uzupełnić czymś niedrogim w okolicy tv. ewentualnie możesz popatrzeć na zestawy PLC z WiFi)
aha i jeszcze jedno - obstawiam, że nie warto wykładać kasy na anteny (biorąc pod uwagę twój opis) lecz należy dobrać odpowiednie miejsce instalacji sprzętu
Kup TP link WR743ND . WR543G nie ruszasz z tego miejsca obecnego . Na TP Linka WR743ND wgrywasz alternatywny soft Gargoyle i konfigurujesz go jako przekażnik reapater gdzie uzyskujesz dostęp po Lanie jak i po Wifi . Powiedz jeszcze jaka prędkość łącza ?.
Prędkość łącza to (od przyszłego poniedziałku) 30 Mbit/s - podobno na światłowodzie.
W specyfikacji odnalazłem "Supports AP Client Router and AP Router operation mode" i tak mi się uroiło że to może to No ale jak się nie da po mojemu, to się nie da
Bardzo dziękuję za sugestie. Sporo już mi się wyjaśniło. A tak przyszłościowo (docelowo łącze 60 Mbit/s - może nawet w przyszłym roku), któryś z tych waranów będzie OK (czyli zakładam że 2x WR743ND lub PLC TP-LINK TL-PA4010 Starter Kit + 1xWR743ND) czy to już trochę inny level i potrzebny będzie jakiś mocniejszy sprzęt?