Powiększenie zasięgu WiFi za pomocą TP link WR842ND


(Ozi) #1

Witam, posiadam w domu router
Linksys e1500, jeszcze jakiś i wag320n, wszystkie są połączone kablem,
ale chciałbym mieć WiFi w budynku obok, zakupiłem WR842ND, dodatkowo antenę
stojącą do niego.
Mam pytanie, w jaki sposób skonfigurować router WR842ND by bezprzewodowo połączyć
go z e1500.
Próbowałem ustawić WDS, wyszukałem swój router, kliknąłem connect, wpisało mi jego dane,
ale mimo wszystko nie miałem internetu. Jako że nie mam nigdzie zbytnio hasła do routera e1500,
ani umowy z operatorem to nie bardzo mam jak go zresetować i na niego wejść.

  1. Czy za pomocą WPS można połączyć te routery? By WR842ND był repeaterem?
  2. Jeśli nie WPS i WDS to czy jest jakaś inna metoda by bezprzewodowo połączyć te routery?
  3. Jeśli odpowiedź na powyższe pytania jest NIE, to spróbuję wtedy wejść jakoś na router e1500 ale...
    Co wtedy? Na TP linku ustawiam WDS, a na swoim co dalej? Co jeśli nie ma WDS?

Przeniosłem do odpowiedniego działu. CHACA


(wojtek2803) #2

Urządzenia to różni producenci więc możesz mieć problem z WDS-em, różne chipsety posiadają . Wielka loteria że ten tryb zadziała .
Osobiście wgrałbym na TP link WR 842ND alternatywny soft np .Gargoyle. I skonfigurował jako klienta lub jako Klient+AP


(Ozi) #3

Kurde nie wiedziałem kupując TP Linka że muszą mieć tych samych producentów.
1.No nic, może ktoś przeczyta temat i wpadnie jak mi pomóc z WDSem.
2. A czy WPSem można konfigurować 2 routery czy tylko dodawać np. laptop za pomocą WPS?
3. Rozumiem że alternatywą dla WDS jest wgranie innego softa
No dobra, załóżmy że wygooglam ten soft i wgram, można prosić o jakiegoś screena z konfiguracją albo coś?
I czy będzie coś trzeba zmienić wtedy w głównym routerze?


(Marcin) #4

Możesz próbować konfiguracji WDS


(Ozi) #5

W ten sposób miałem zrobione, ale nie miałem dostępu do internetu, ale jeszcze spróbuję kablem lan podłączyć się do TP Linka


(Marcin) #6

Co masz w statusie TP-linka po połączeniu z Linksys-em?


(Ozi) #7

Po wybraniu routera, wpisaniu hasła WiFi do niego, zapisaniu i zrebootowaniu go, wyświetla się WDS: run, tak jak na screenie.
Podłączyłem komputer kablem do TP Linka, dałem na laptopie automatyczne uzyskiwanie IP - nie było neta
Podałem ręcznie konfiguracje do łączenia się z TP Linkiem, mogłem wejść na TP Linka, nie miałem neta
Podałem IP wewnętrzne takie i bramek tak jak do E1500 i nie miałem neta i dostępu do TP Linka
Jedynie jak podpiąłem TP Linka kablem do E1500 to tylko wtedy miałem neta (ale to rozwiązanie odpada, musi być bezprzewodowo)
(Za ok. 2h postaram się zrobić screena w razie czego, ale wątpię że to coś pomoże, chwilowo muszę wyjść z domu)


(Ozi) #8

Chyba nikt nie odpisze, no nic, poszukam sam na forum


(Marcin) #9

Czekamy na obrazki.


(Ozi) #10

Uznałem że nie ma sensu bo i tak nic ciekawego na nich nie widać WDS status:Run
DHCP: Disabled
WDS wybrana moja sieć i kliknięte connect, wpisane hasło routera
Zakładka security, wybrane odpowiednie szyfrowanie i ustanowienie tego samego hasła.
A na karcie sieciowej to i IP prowadzące do TP Linka, i do Linksysa i automatyczne a mimo wszystko neta nie ma.


(wojtek2803) #11

Odpowiedz masz w pierwszym poście .


(CHACA) #12

Uznałem iż nie ma sensu dalej ciągnąć na siłę tematu skoro odpowiedź konkretna padła już na początku. Zamykam.