Witam serdecznie , zwracam się do szanownego gremium z prośbą o pomoc w wyborze modelu rutera który da radę
Mała sieć firmowa 8 kompów + 3 lapki na wifi i + 2 drukarki w lanie 7 telefonów Voip-owych
na bramie postawiłem TP-LINK TD-W8950ND
ale ten chyba nie daje rady , są zaniki internetu , i przez co również telefony milczą - powtarza się to ok 2 do 15 razy dziennie
Providera ( Netia ) wykluczyłem wstawiając inna bramkę
ale niestety zaczęły się cuda wianki z telefonami
Jaki model z nieszczęsnym wyłączeniem SIP ALG byście polecili
8960N u mnie daje radę. Jak chcesz gigabitowe porty LAN, to może być jakiś wyższy model, np. niedrogi jest 8970. Skoro masz 11 kompów w sieci i jeszcze jakiś sprzęt, to jednak poleciłbym coś z gigabitowymi portami, czyli 8970 lub dwupasmowy 8980 - będzie zapas wydajności na przyszłość. Ja też mam telefon VoIP, ale nie musiałem przestawiać SIP ALG. Mam wszystko na Enabled i działa mi telefon bez problemu Ale ja w sieci mam tylko max 3 urządzenia naraz....
Skoro masz zaniki Internetu to sprawdź, czy w ogóle linię masz stabilną. Podaj parametry połączenia ADSL. Spróbuj też wymienić zasilacz na taki o tym samym napięciu, ale wyższym natężeniu prądu (pamiętaj o polaryzacji wtyczki). 8950ND to był trochę nieudany model. Spróbuj z tym zasilaczem (daj 9-12V, MAX 12V i 1A lub nawet więcej - nie ma górnej granicy natężenia), to może niedrogo go jeszcze uratujesz.