Witam.
Posiadam w domu router z modemem ADSL - Linksys AG241. Jest to router bez wi-fi. Moim zamysłem jest uruchomić sobie wi-fi, ale ponieważ Linksys działa bezawaryjnie i bez żadnej zawiechy od ponad 12 lat to chciałbym go zostawić i dokupić do niego drugi router, który będzie robił jako AP.
Początkowo zdecydowałem się na TL-WR740N lub TL-WR841N, jednak potem się dopatrzyłem, że one nie mają modemu ADSL, a dobrze by było gdyby miał, żeby w razie uszkodzenia Linksysa mógł go zastąpić.
Chciałbym się też trochę pobawić w alternatywne oprogramowanie, więc miło by było gdyby je wspierał.
Podsumowując, router powinien:
mieć modem ADSL
wspierać alternatywne oprogramowanie
działać w miarę stabilnie
Jeśli chodzi o cenę, to wyżej wspomniane kosztują 30-60 zł, nie ukrywam że jest to dobra cena, ale z tego co się wstępnie rozejrzałem to poniżej 100 zł nie znajdę nic z modemem ADSL.
Co moglibyście polecić z modemem ADSL za rozsądną cenę? Mógłby być nawet używany.
Rozpatruję jeszcze opcję z powyższymi modelami (czyli daruję sobie modem ADSL), ale kolega powiedział mi, że podłączając to do obecnego spowolni mi łącze, bo będzie podwójny NAT - nie znam się na tym za bardzo, czy to jest prawda?
Łącze to Neostrada w opcji do 10 Mb/s (realnie wyciąga max 6,5 podobno ze względu na stare DSLAMy w centrali).
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Routerów z modemem ADSL które są wspierane przez alternatywne oprogramowanie jest bardzo mało. Polecić mogę TD-W8970 v1 jednak wgranie tam openwrt do łatwych czynności nie należy.
Bardziej polecał bym rozwiązanie stary modem + dobry router. Jako router polecę Ci TL-WR1043NDv2. router z modemem przestawiasz w tryb bridge a na WR1043 robisz połączenie PPPoE. Nie ma wtedy podwójnego natu i nic nie tracisz na prędkości, dodatkowo ten router nie ma problemu z obsłużeniem łącza 900mbit/s a przy openwrt do 250Mbit. Gigabitowy switch, szybki procesor 720MHz, 8MB Flash i 64MB RAM.
Dzięki za odpowiedzi.
Myślę, że nie potrzebuję takiego szybkiego (i przy okazji droższego) routera. Chcę tylko zrobić sobie wi-fi z podziałem pasma i żeby mi nic nie zwalniało przez podwójny NAT.
Da się to jakoś zrobić na podanych przeze mnie modelach w inny sposób niż podwójny NAT?
Nikt mi nie odpowiedział - czy to prawda, że podłączając 2 routery NAT na obydwóch spowolni mi łącze? Tak mi powiedział kolega, ale może jemu chodziło o DHCP?
No właśnie, że DHCP trzeba wyłączyć to wiem, bo to logiczne, ale o co chodzi z tym NAT-em to nie mogę zrozumieć. Mam jeden router bez wi-fi, chcę dokupić drugi z wi-fi, żeby działał jako AP, muszę je jakoś połączyć i chcę być zadowolony. Dlaczego NAT miałby tu przeszkadzać?
Jeżeli będziesz korzystał tylko z internetu a nie udostępniał jakiś serwery czy usługi w internecie to nie będzie żadnego problemu. Nie odczujesz żadnych spadków prędkości.
Dzięki. Na routerze, który będzie rozsyłał wi-fi będą rodzice tylko korzystać z internetu a ja - podłączony kablem do Linksysa - lubię pograć w gry online. Nie będzie problemu?
Edycja:
A jeżeli będę się wpinał w TP-Linku nie w port WAN tylko w LAN to nie będzie podwójnego NAT-u?