Połączenie routera TP-Link TL-WR740N lub TL-WR841N z Linksysem AG241

Witam.
Posiadam w domu router z modemem ADSL - Linksys AG241. Jest to router bez wi-fi. Moim zamysłem jest uruchomić sobie wi-fi, ale ponieważ Linksys działa bezawaryjnie i bez żadnej zawiechy od ponad 12 lat to chciałbym go zostawić i dokupić do niego drugi router, który będzie robił jako AP.
Początkowo zdecydowałem się na TL-WR740N lub TL-WR841N, jednak potem się dopatrzyłem, że one nie mają modemu ADSL, a dobrze by było gdyby miał, żeby w razie uszkodzenia Linksysa mógł go zastąpić.
Chciałbym się też trochę pobawić w alternatywne oprogramowanie, więc miło by było gdyby je wspierał.
Podsumowując, router powinien:

• mieć modem ADSL
  • wspierać alternatywne oprogramowanie
  • działać w miarę stabilnie
    Jeśli chodzi o cenę, to wyżej wspomniane kosztują 30-60 zł, nie ukrywam że jest to dobra cena, ale z tego co się wstępnie rozejrzałem to poniżej 100 zł nie znajdę nic z modemem ADSL.
    Co moglibyście polecić z modemem ADSL za rozsądną cenę? Mógłby być nawet używany.
    Rozpatruję jeszcze opcję z powyższymi modelami (czyli daruję sobie modem ADSL), ale kolega powiedział mi, że podłączając to do obecnego spowolni mi łącze, bo będzie podwójny NAT - nie znam się na tym za bardzo, czy to jest prawda?
    Łącze to Neostrada w opcji do 10 Mb/s (realnie wyciąga max 6,5 podobno ze względu na stare DSLAMy w centrali).
    Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Takim modelem jest TD-W8970 jest wspierany przez oprogramowanie alternatywne.

Routerów z modemem ADSL które są wspierane przez alternatywne oprogramowanie jest bardzo mało. Polecić mogę TD-W8970 v1 jednak wgranie tam openwrt do łatwych czynności nie należy.
Bardziej polecał bym rozwiązanie stary modem + dobry router. Jako router polecę Ci TL-WR1043NDv2. router z modemem przestawiasz w tryb bridge a na WR1043 robisz połączenie PPPoE. Nie ma wtedy podwójnego natu i nic nie tracisz na prędkości, dodatkowo ten router nie ma problemu z obsłużeniem łącza 900mbit/s a przy openwrt do 250Mbit. Gigabitowy switch, szybki procesor 720MHz, 8MB Flash i 64MB RAM.

Dzięki za odpowiedzi.
Myślę, że nie potrzebuję takiego szybkiego (i przy okazji droższego) routera. Chcę tylko zrobić sobie wi-fi z podziałem pasma i żeby mi nic nie zwalniało przez podwójny NAT.
Da się to jakoś zrobić na podanych przeze mnie modelach w inny sposób niż podwójny NAT?

Na tplinku jest możliwość przecież wyłączenia natu.

Możesz użyć jednego lub drugiego. Najlepiej zmienić oprogramowanie na gargoyle.
Konfiguracja taka jak opisałem dla wr1043nd

Gdybym wyłączył NAT to muszę ustawić routing tak?

Nikt mi nie odpowiedział - czy to prawda, że podłączając 2 routery NAT na obydwóch spowolni mi łącze? Tak mi powiedział kolega, ale może jemu chodziło o DHCP?

A co z wyłaczeniem NAT-u na pozostałych urządzeniach? DHCP służy do przydzielania adresacji dla danego sprzetu.

No właśnie, że DHCP trzeba wyłączyć to wiem, bo to logiczne, ale o co chodzi z tym NAT-em to nie mogę zrozumieć. Mam jeden router bez wi-fi, chcę dokupić drugi z wi-fi, żeby działał jako AP, muszę je jakoś połączyć i chcę być zadowolony. Dlaczego NAT miałby tu przeszkadzać?

Jeżeli będziesz korzystał tylko z internetu a nie udostępniał jakiś serwery czy usługi w internecie to nie będzie żadnego problemu. Nie odczujesz żadnych spadków prędkości.

Dokładnie, tak jak mówi Administrator. Zawsze możesz sprawdzać prędkość z NAT-em załączonym jak i bez :wink:

Dzięki. Na routerze, który będzie rozsyłał wi-fi będą rodzice tylko korzystać z internetu a ja - podłączony kablem do Linksysa - lubię pograć w gry online. Nie będzie problemu? :slight_smile:
Edycja:
A jeżeli będę się wpinał w TP-Linku nie w port WAN tylko w LAN to nie będzie podwójnego NAT-u?

Oczywiście że nie będzie problemu.

Ostatnie 2 pytania:

1. Jeżeli będę się wpinał w TP-Linku nie w port WAN tylko w LAN to nie będzie podwójnego NAT-u?
  2. Administratorze w innym temacie komuś napisałeś, że podwójny NAT przeszkadza przy pobieraniu z max prędkością i przy torrentach, to prawda?

Przy odpowiedniej konfiguracji AP (wyłączone DHCP) to tak.

Przy torrentach może to być problem dla osiągnięcia pełnych prędkości pobierania.