Połączenie ograniczone lub brak połączenia z siecią


(onlytop) #1

Witam,
zakupiłem dzisiaj Wasz produkt : TS-W8961 ND, próbowałem wykonać oba sposoby instalacji (przez płytę kończy się na komunikacie "Proszę się upewnić, czy serwer DHCP routera jest aktywny", a przez przeglądarkę nie da się wyświetlić strony http://192.168.1.1). Pobieżnie przejrzałem Wasze forum i nie znalazłem odpowiedzi, więc liczę na jakieś rady.
Screen z cmd ipconfig /all :

Komputer jest połączony z routerem przez kabel lan. Próbowałem też wykonać reset routera, bezskutecznie.


(CHACA) #2

Karta sieciowa komputera musi być ustawiona na auto pobieranie adresu ip. Czy tak jest u ciebie?


(onlytop) #3

Tak


(Marcin) #4

Dla mnie brak połączenie router<->komputer. Zrobiłeś reset routera do ustawień fabrycznych?


(onlytop) #5

Przyciskałem przycisk resetu (jak w instrukcji, przez 10 sekund), ale żadnej reakcji routera nie było (a wydaję mi się, że jakoś powinien zareagować).


(Marcin) #6

Podłączając przewód LAN-owy do komputera zapala się dioda na routerze informująca po połączeniu? Przewód jest oryginalny czy robiony własnoręcznie? Sieć bezprzewodowa jest widoczna z Tp-linka? Spróbuj bezprzewodowo dostać się do konfiguracji.
Zrób reset 30/30/30 - [url=


(onlytop) #7

Tak, dioda LAN się świeci jak powinna (teraz zauważyłem, że dioda WLAN się nie świeci, ale nie wiem czy jest to istotna informacja). Przewód jest oryginalny.


(Marcin) #8

Spróbuj z tym resetem 30/30/30


(onlytop) #9

Teraz z kolei coś takiego :


(Marcin) #10

Pokaż znowu ipconfig bo to będzie nam coś mówiło. Kara ethernet jest 100% sprawna?


(onlytop) #11

Trzymaj. Czy jest w 100% sprawna to nie umiem powiedzieć. Kilka dni temu internet nie działał, przyjechał specjalista z Orange, posprawdzał wszystkie kable i powiedział, że router do wymiany (8 lat miał, linksys). Po czym dzisiaj podjechałem do media, gdzie polecili mi Wasz router.
Aktualnie jestem na internecie mobilnym, co widać na screenie.
Btw. na laptopie (podłączam drugim kablem LAN), to samo.


(Marcin) #12

Reset zrobiłeś tak jak pokazywałem!?


(onlytop) #13

Tak, 30/30/30 według instrukcji.


(Marcin) #14

Jeszcze raz zapytam czy jakakolwiek sieć bezprzewodowa jest widoczna z TP-link? Sprawdź na laptopie lub telefonie z wifi.


(onlytop) #15

Nie, nie wykrywa żadnej takiej sieci (btw dioda WLAN na routerze nie pali się).


(Marcin) #16

No to wygląda na uszkodzony egzemplarz, zakładam że karty sieciowe masz sprawne.


(onlytop) #17

Jestem prawie pewien, że karty są sprawne. Podjadę zaraz do sklepu wymienić i dam później znać, czy będzie ok (na drugi uszkodzony egzemplarz chyba nie trafię :wink: ).


(onlytop) #18

Router wymieniony, faktycznie było coś z nim nie tak.
Napotkałem się niestety na kolejny problem.

Zakładając,że dane (dzwoniłem do Orange, dostałem sms'em login i hasło) wpisałem prawidłowo, co może być przyczyną ?


(Marcin) #19

KOonfigurację zrób przez przeglądarkę a nie przez aplikację w której nie wiesz co jest przyczyną danego błędu. Pokaż zakładkę status routera.


(onlytop) #20

Okazało się, że przy błędzie 020 wystarczy zresetować komputer i router jest dobrze skonfigurowany.
Temat do zamknięcia.