Mam problem z konfiguracją SFPWAN\LAN1 . Sprawa wygląda tak, że operator ma zabezpieczenia po mac. Podłączenie realizowane jest przez wkładkę swiatłowodową. Sprawdziłem na routerze adresy mac i SFPWAN\LAN1 ma mac z końcówką ...DC, port WAN Eth ...DA i LAN ...DD. Podałem mu odpowiedni mac portu SPF. Po jego stronie na switchu widać ten mac po podłączeniu kable. Ale nie dostaję adresu po dhcp. Podłączony jest tylko 1 kabel światłowodowy nic więcej. W logach po mojej stronie widać że klient DHCP wysyła zapytanie o adres ale z mac DD czyli LAN. Przeleciałem wszystkie opcje i nie wiem jak router zmusić żeby klient dhcp z int. SFP zmusić do poprawnej pracy. Jakieś sugestie ?
Trochę za mało informacji.
Ta wkładka SFP jest operatora czy twoja? Bo jak twoja i zabezpieczenie po MAC jest na poziomie światłowodu, to musisz zmienić MAC wkładki (o ile jej soft ma taką opcję), a nie portu SFP.
Wyjaśnij dokładnie co jest w działającym zestawie operatora i co przełączasz/przenosisz z niego do ER706W. Jaki operator (o ile znany) też może się przydać. Bo może być np. dodatkowa autoryzacja na poziomie światłowodu (tak jest np. w Orange).
Wkłada jest od operatora. Operator taki nasz lokalny. Mała miejscowość. On po swojej strony widzi, że sygnał do mojego routera jest. I na swoim swichtu widzi mac portu SFPWAN/LAN1 ale u mnie jest link down i nie dostaje adresu. Z kolei ja po mojej stronie widzę w logach, że to mac LAN dobija się po adres ip nie SFP tak jakby SFP z LAN był "zbridżowany". Dokładnie widzę w ustawieniach co ma jaki mac (mam 3 pozycje SFPWAN\LAN1, WAN2 i LAN - 3 maci) tak jak pisałem wcześniej. Przeleciałem wszystkie opcje softu i pomysly mi się skończyły. Ostatecznie się dogadałem, dostarczy mi konwerter i połączę się drugim portem WAN po miedzi. Tak czy siak męczy mnie ten temat
I dodam, że oczywiście mój mac adres portu SFP mu przekazałem i go zaimplementował. I to nowe łącze, pierwsze uruchomienie, światłowód świeżo położony. Testowany przez operatora na miejscu na swoim urządzeniu.
No i jeszcze jest LAN który ma mac właśnie z końcówką DA
Właśnie zwróciłem uwagę na screenie rok 2024 ;-). Czas routera moze być problem ?