Ogranicznia dla 1AP

Cześć,
zmodyfikowałem swoją sieć w domu i zamieniłem coraz bardziej kapryśnego WR1043nd na MT. Miarka się prezbrała :). W sieci dalej są dwa TP-linki 901nd. Jeden jako most/przekaźnik - załatwia mi zasięg na pietrze domu- tu nie mam uwag. Drugi połączony przez LAN pełni rolę AP u sąsiada. Wszystkie AP mają to samo SSID pracują na różnych kanałach. DHCP tylko na MT. Takie roziwąznie daje mi pokrycie w domach (bliźniak) oraz na działce/ogródku.
Problem mam na drugim MT u sąsiada bo na tym samym switch mam NAS i wszystkie dokumenty i media domowe. Ponad 400GB. Co prawda NAS jest zabezpieczony hasłem ale działa na nim serwer DLNA i za dużo rzeczy sąsiad może zobaczyć. Kluczowe pytanie jest takie jak odciąć dostęp do LAN na drugim AP pozostawiając dostęp do internetu? MT który posiadam ma możliwość tworzenia VLAN-ów tylko ja tego nigdy nie robiłem. Może jakiś manual do tego znacie? Może jest prostsze rozwiązanie?
TPlinki pracują pod kontrolą Gargoyle. MT ma RouterOS 6.7.
Będę wdzięczny za pomoc.
AR

Musiał byś spróbować wydzielić inny Vlan na port LAN do którego podłączony jest AP sąsiada. Na nim DHCP z inną podsiecią. Konfiguracji MT jednak nie opiszę, bo mam z tym zbyt mało doświadczenia.