Nowy TD-W8960N nie widzi linii ADSL Neostrady


(maps) #1

Witam wszystkich, mam nadzieję, że piszę we właściwym dziale.
Nowy (zafoliowany) TD-W8960N, dzisiaj został wyjęty z pudełka i podłączony, z intencją zastąpienia leciwego routera, też zresztą TP-Linka. Stary router jest podłączony do Neostrady, czasem zdarzają się dłuższe zerwania synchronizacji, ale ogólnie działa. Linia jest dość podła i myślałem, że nowy router da sobie lepiej z nią radę. Po wstępnej konfiguracji nowego TP-Linka nie jestem w stanie doprowadzić do jakiejkolwiek reakcji na podłączenie kabla telefonicznego. Ani razu nie zapaliła się dioda ADSL, ani razu status nie pokazał synchronizacji. Dane dostępowe do linii przepisałem ze starego routera, kabel jest ten sam.

Pytanie: Czy to wskazuje na problem hardware'owy i router należy odesłać do reklamacji, czy też jest możliwość, że port ADSL da się jakoś zdiagnozować czy odblokować programowo?


(Heinz) #2

Witam,
Podaj model poprzednio działającego TP-Linka. ( dokładny)


(maps) #3

Wystarczy TD-W8901G, czy szukać wersji?


(Heinz) #4

Na domyślnych ustawieniach router powinien zacząć synchronizować się.
Jeśli ten W8901G nie był na annex B to wszystko powinno działać.


(maps) #5

W starym, działającym, mam ANNEX A/L.
Czy gdy zrobię nowemu całkowity reset do ustawień fabrycznych, powinienem zobaczyć próby synchronizacji jeszcze zanim podam login Neostrady, czy najpierw skonfigurować ponownie ADSL?


(Heinz) #6

Po resecie powinien próbować się synchronizować. Login i hasło jest potrzebne po synchronizacji w celu nawiązania połączenia PPP.


(maps) #7

Nic. Ani śladu synchronizacji, dioda nawet nie mignie. Włącza się tylko WiFi na domyślnych ustawieniach.
Czyli zostaje serwis?


(Heinz) #8

Raczej serwis.
Jaką miałeś prędkość synchronizacji na poprzednim routerze?


(maps) #9

20M down, 1,2M up.
Dzięki za pomoc, myślałem, że może jeszcze piny na gnieździe RJ-5 się jakoś programowo przełącza, ale skoro reset nie pomógł, to już nie ma szansy,


(Heinz) #10

Piny powinny być w domyślnym ustawieniu.
Synchronizacja 20/1 oznacza że linia jest bardzo dobra.
Reklamuj router.


(Jakub Danecki) #11

Ważne są jeszcze poziomy sygnału na ADSL po synchronizacji - różne routery mają różne czułości i jakości modułów ADSL i na mojej linii (centrum Warszawy) działał niezawodnie tylko ich gówniany sagem na USB oraz... TP-Link 8816. Wszystko inne padało regularnie, po czym TP-SA rozwiązała ze mną umowę z powodu braku możliwości realizacji usługi (2 Mbit/s łącze ledwo się spinało).


(Heinz) #12

Tutaj poprzedni router zapina się na 20/1 czyli tłumienie bedzie max 15dB gdzie granica działania 2Mbit/s to około 55dB
Zapasu mocy ma nawet tyle że router powinien się zsynchronizować po "ugnitym styku" kiedy analogowy telefon już przestanie działać.


(maps) #13

Podejrzane w moim routerze jest to, że nawet dioda nie miga - nie dzieje się po prostu nic po włożeniu wtyczki linii tel. Tak jakby urwało się coś w złączu. Myślę, że w wypadku rozpoznania linii tel powinien coś tam negocjować, dioda powinna migać itd.
Linia ma parametry takie sobie, tłumienie 13 dB downstream, S/N ratio 6 dB. Ogólnie, jak pisałem, na starym routerze działa, ale ostatnio coraz częściej zrywa połączenie, czego wcześniej nie było. Nie przypuszczam więc, że linia aż tak nowemu routerowi nie pasuje i że problem jest sprzętowy.


(Heinz) #14

Takie sobie... Powiedz to tym co mają tłumienie powyżej 40dB, a prędkość ledwo 4Mbit/s oraz brak jakiejkolwiek alternatywy.

U Ciebie po przejściu na VDSL osiągniesz nawet z 40Mbit/s


(maps) #15

Ja tam nie chcę nic osiągać, wystarcza mi 20M, chcę tylko, by router mi się nie rozłączał od byle wiatru/deszczu/śniegu/plam na Słońcu :wink:
I dlatego kupiłem nowy router, który w ogóle się nie rozłącza, bo w ogóle się nie łączy...


(Jakub Danecki) #16

No to efekt uzyskany :slight_smile:
Zwracaj sprzęt i dawaj znać, czy nowy działa jak trzeba. Czasem takie awarie się zdarzają.