A to przepraszam, myślałem że będziemy mogli sobie porównać ale ok rozumiem że tylko TP-LINK wchodzi w grę.
Chodzi o to że sprzęt sprawdzony i działający stabilnie więc to polecam. Co do modecoma to trudno coś powiedzieć skoro się nie korzystało.
A gdybym chciał dać nowy router na dół to zaproponowany przez Ciebie da radę się połączyć WiFi z liveboxem?? LB w salonie a Twój router w POKOJU II. Wtedy bym się połączył kablem z tego nowego routera bo tak mam dziury zrobione między kondygnacjami.
Tylko musi być potrzebny router z mocnym sygnałem żeby przez ściany się przebić.
Tak wystarczy odpowiednio skonfigurować.
Co się składa na odpowiednie skonfigurowanie??
A można by zamienić miejscami routery, tzn. liveboxa z TP-LInkiem czy to nie ma żadnego znaczenia??
Ma znaczenie podany przeze mnie WR743ND nie posiada modemu ADSL więc nie zadziała na linii telefonicznej natomiast LB nie posiada trybu klienta - nie działa jako odbiornik.
Coś podobnego jak tutaj:
Teraz się skupiłem na tym moim małym laptopiku i ma on w sobie komunikacje bezprzewodową czyli musi mieć kartę bezprzewodową.
Problem w tym że nie widzi żadnej sieci:-//
Możliwe że trzeba ją włączyć w Menadżerze urządzeń, skrótem klawiszowym lub przyciskiem względnie suwakiem na obudowie,
Czyli możemy w takim razie zrobić test o którym wspominałeś na początku.
W tym HP mini mam karty sieciowe:
1.BROADCOM 4313 802.11 b/g/n
2. Karta wirtualnego miniportu WiFi firmy Microsoft
3. Realtek PCIe FE Family Controller
Wszystko działa oprócz tego że nie wyszukuje mi żadnej sieci
Raczej nie możemy skoro brak "widzianych" sieci
Już zrobiłem i HP mini łączy mi się bezprzewodowo z LIVEBOXEM czyli możemy zrobić testy, co zrobić w tym INSSIDERZE??
Uruchomić, przejść do zakładki NETWORKS i po minucie zrobić printscreen-a i wkleić obrazek na forum.
Może pokaż obrazek z miejsca gdzie chcesz mieć nowy router o którym rozmawialiśmy.
Ten nowy router by był własnie albo pokój góra albo pokój dół, z tego co wyczytałem to chyba lepsza ta druga opcja żeby dobry sygnał był także na dole.
Czy teraz ten sygnał co mam na górze jest dobry??
Coś mi się kopie z tym netem, robię testy i mam tylko 2,7 Mb/s prędkości pobierania, wcześniej miałem 10.8 Mb/s, wyłączyłem w Liveboxie DHCP ale na razie żadnej różnicy, co jest nie tak??
Chyba wymienię tego liveboxa, jaki TP-LINK polecasz z modemem ADSL??
Przez WiFi czy po kablu? Jakie masz parametry synchronizacji ADSL?
Nie ma różnicy wszędzie jest słaby, akurat piszę z komputera stacjonarnego który jest podpięty do sieci na kablu.
Mam dwa komputery podpięte na kablu, jeden HP mini, jeden SMART TV i jeden telefon kom. które się mogą łączyć przez WiFi.
Chyba ten router Pentagram który teraz robi za AP u mnie jest tym wąskim gardłem ponieważ gdy go wyłączyłem i podłączyłem komp od razu z LB wszystko wróciło do normy.
charakterystyka techniczna ADSL (nie wiem czy o to Ci dokładnie chodziło)
1.16
tłumienie w górę
9.2 dB
1.17
tłumienie w dół
21.1 dB
1.18
margines zakłóceń w górę
6 dB
1.19
margines zakłóceń w dół
8 dB
1.20
maximum upload rate
1012 Kb/s
1.21
maximum download rate
17208 Kb/s
1.22
synchronizacja w górę
1011 Kb/s
1.23
synchronizacja w dół
12441 Kb/s
1.24
moc w górę
12.4 dB
1.25
moc w dół
0 dB
1.26
pakiety odebrane
nieaktywny
1.27
pakiety wysłane
nieaktywny
1.28
stracone pakiety
nieaktywny
1.29
link retrain
nieaktywny
1.30
błędy FEC (góra/dół)
0
1.31
błędy HEC (góra/dół)
2
1.32
błędy CRC (góra/dół)
2
Parametry linii w normie.
Problemem może być konfiguracja tego pentagrama. Możliwe ze sprzęt stary po prostu się zużył (spuchnięte kondensatory itp).
Znowu podłączyłem tego PENTAGRAMA czyli powrócił do wcześniejszych ustawień tzn: LB-PENTAGRAM-KOMP i na razie jest cały czas powyżej 10Mb/s, zobaczymy czy znowu się powtórzy sytuacja. I tak zamierzam zakupić porządny router, wcześniej polecono mi TP-Link ale tylko z jedną antenką, myślę że będzie za słaby, co Ty byś mi polecił??