Ok, dzięki za info. Mam jeszcze pytanie z innej beczki. Aktualnie mam TL-WDR3600 z najnowszym oprogramowaniem od TP-Link. Co mi da zmiana na:
Gargoyle (AA) by Obsy
Gargoyle (CC)by Eric
DD-WRT
LuCI
OpenWRTbez interfejsu graficznego
Lepsze osiągi? Nowe funkcje? Jakieś inne "ficzery"?
Osiągi, nie bo i skąd masz cały czas do dyspozycji to samo urządzenie z tym samym procesorem i urządzeniami peryferyjnymi (ethernet, wifi)
Tu się zgadza masz do dyspozycji wiele nowych funkcji jakie dane nowe/alternatywne oprogramowanie np. rozbudowane monitorowanie sieci, rozbudowane QoS, Watch DOG, serwer/klient VPN, serwer DLNA, interfejs w rożnych językach, obsługa wielu różnych serwerów domenowych ddns, rozbudowana funkcja limitowania transferów dla urządzeń w sieci i jeszcze wiele innych.
Niekiedy tak, niekiedy nie. Wg testów openwrt zużywa mniej prądu, bo nie posiada włączonych niektórych funkcji ( printserwer, samba, ftp, mediaserwer) jednak uruchomienie tych funkcji lub innych tak samo obciąży procesor jak oficjalne oprogramowanie.
To tak naprawdę komputer na linuxie. Ogranicza Cię tylko sprzęt i wyobraźnia. Kolejna zaleta to fakt że używasz najnowszych wersji oprogramowania i wszystkie błędy są bardzo szybko poprawiane.
Resztę opisał @Administrator