Witam serdecznie,
Próbuję zlokalizować problem w mojej sieci domowej, już nie wiem czy NEOSTRADA zawodzi, czy jest problem z moją siecią domową.
Często zdarza się tak, że muszę dzwonić do NEO i resetują mi "porty" bo jest sporo błędów/jakiś "syf" - ciężko określić co się dzieje.
Jak to wygląda... a więc tak... stare budownictwo, kostka PRLowska, dwie kondygnacje. Na parterze mam wejście do domu linii telefonicznej, gniazdko, filtr i potem router z modemem TPLink TD-W8970. Na tej kondygnacji do tego TPLink TD-W8970 mam podpięty jeden komputer po kablu i jeden po WIFI.
Dalej, na piętro (druga kondygnacja) idzie sobie kabel 30m do NetGear JWNR2000 (niestety musiałem zrobić to dworem, kabel w osłonie "żelowej"); do tego ustrojstwa są wpięte dwa komputery po kablu i dwa WIFI.
Cała instalacja...
Korzystanie z netu jest akceptowalne ale pingi w grach są kosmiczne oraz utrata danych to też jakiś żart. Ostatnio pogrywam sobie dla "relaksu" w Battlefield 4 i z relaksu rodzi się wściekłość wynikająca z pingu i tych wrednych czerwonych ikonek sygnalizujących stan połączenia z serverem\utrate danych etc... sugestia ze strony gry - zmień server, co w ogóle nie pomaga bo na kązdym tak mam.
Więc grzecznie pytam Co zrobić?
Czy ktoś może skontrolować moje ustawienia?
Powiem tylko, że wykonałem upgrade firmeware do najnowszego dla TPLinka (na screenach jest jeszcze stary) i zero poprawy.
Pierwsza kondygnacja (router/modem NEOSTRADA)
Oprócz tego, o co prosił kolega @Heinz, ja poproszę wynik polecenia
pathping www.onet.pl
Polecenie to wpisujesz w Wiersz Polecenia (Uruchom
---> cmd) i czekasz około 3 minut na wynik. Zobaczymy gdzie jest problem.
P.S. Masz niski SNR na downloadzie, to może być przyczyną strat pakietów. Podaj jeszcze statystyki linii ADSL, ale CAŁE - to duża tabelka i nie mieści się na ekranie przeglądarki.
Witam,
Akurat teraz ciężko ze zdjęciem bo musiałbym odsunąć dość sporą szafę.
W ścianie miałem puszkę gdzie z zewnątrz, z ulicy, idzie kabel od TPSY (ok, Orange ...w gnieździe w ścianie jest mała pajęczyna ale to nie istotne, dwa kabelki od NESOTRADY są podłączone do splittera
Z tego splittera jeden kabel, od podłączenia telefonu, wraca do puszki i innym kablem "zatopionym" w ścianie wędruje na piętro wyżej bo tam jest ustawiony telefon.
Drugi kabel z tego splittera ADSL idzie, nie wiem - może 2m, do modemu TPLinka... potem już tylko sieć...
P.S. Masz niski SNR na downloadzie, to może być przyczyną strat pakietów. Podaj jeszcze statystyki linii ADSL, ale CAŁE - to duża tabelka i nie mieści się na ekranie przeglądarki.
Jakieś sugestie?
Tak się zastanawiam czy tego NETGEAR'a nie wymienić na jakieś urządzenie ze "stajni" TPLinka :] lub też innej firm... co polecacie?
Wczoraj próbując się na niego zalogować łapał jakiegoś "muła"; nie wiem czy to wynikało z tego że ciągle logowałem i coś na nim sprawdzałem - ale to bezsens bo urządzenia powinno działać na każde moje zawołanie.
Co Wy na to? Jakie urządzenie polecacie w znośnej cenie? (z WIFI rzecz jasna).
Hej, nie probowalem - dzisiaj sprobuje, dzieki za sugestie.
Zastanawia mnie jedna rzecz teraz. Siedzac przy komputerze wpietyn kablem do NETGER'a (druga kondygnacja) moge sie zalogowac do NETGERA'a (192.168.1.2) oraz do TPLINK'a (192.168.1.1), a siedzac przy komputerze wpietym do TPLINKA (ten router z modemem ADSL) moge sie na niego zalogowac (192.168.1.1) ale juz nie moge sie wbic na NETGEAR'a (192.168.1.2) - otrzymuje komunikat "Przekroczono limit czasu połączeniaSerwer 192.168.1.2 zbyt długo nie odpowiada.".
Ok, teoretycznie dziala. Przepielem NETGEAR'a na LAN i wyl. DHCP.
Czy teraz ten NETGEAR w sieci funkcjonuje pod jakims IP? Czy tylko moge sie do niego dostac wypinajac z sieci domowej i podpinajac pod komputer stacjonarny po kablu?
Sorki źle spojrzałem.
Zmień ustawienia karty sieciowej i ustaw tam IP:
10.0.0.5
maska 255.255.255.0
reszty nie trzeba.
Zaloguj się na IP 10.0.0.1
Przejdź do zakładki Advanced - Lan Setup.
Tam wpisz IP: 192.168.1.2 i zapisz ustawienia.
Zrestartuj router.
Przestaw adres IP na karcie sieciowej na automatyczne pobieranie adresów IP.