Neostrada, IPv6 i TD-8816v8


(ziomek666) #1

Witam.
Czy ktoś z posiadaczy TD-8816 wersja sprzętowa 8, może potwierdzić lub zaprzeczyć, że ten router działa z Neostradą w trybie IPv6? Obsługa IPv6 jest szeroko reklamowaną możliwością najnowszej wersji tego routera.
http://www.tp-link.com.pl/products/details/TD-8816.html


(Marcin) #2

Ja nie słyszałem żeby w Neostradzie coś poza ich "sprzętami" działało na IPv6.Oczywiście mogę się mylić bo tu zmiany zachodzą bardzo szybko. Poza tym IPv6 potrzebne ci jest w jakimś konkretnym celu bo na stabilność czy prędkość łącza nie ma to żadnego wpływu!?


(ziomek666) #3

IPv6 jest mi potrzebne, bo mam w internecie usługi dostępne po IPv6 w wygodniejszy sposób niż po IPv4. Ale jakie to ma znaczenie? Chcę używać.
Skoro nikt nie odpowiedział, poświęciłem te 50zł, postanowiłem sam zaspokoić swoją ciekawość i kupiłem ten router. Skuces jest połowiczny.
Co działa:

  • Zestawienie sesji PPP z suffixem /ipv6 w loginie.
  • Nadanie adresu link-local na interfejsie WAN routera i komunikacja z "druga stroną" łącza po adresie link-local (DSLAM?).
  • Pobranie informacji o adresacji publicznej przez DHCPv6 Prefix Delegation.
  • Nadanie publicznego adresu na interfejsie LAN routera zgodnie z adresacją z DHCPv6 PD.
  • Nadawanie adresów publicznych stacjom w sieci LAN, zarówno z wykorzystaniem SLAAC jak i DHCPv6 (z puli PD).
  • Komunikacja po IPv6 maszyn w sieci LAN z internetem.
    Co nie działa:
  • IPv4. Nie działa tunel do CGN mimo teoretycznego wsparcia standardu Dual Stack Lite przez ten router (i włączenia go w konfiguracji routera). Przyczyna nieznana, w logach routera nie ma nic ciekawego, adres końcówki tunelu jest pusty tak jakby router go nie dostał.
  • Forwarder DNS na routerze. Co ciekawe DHCPv6 wydaje stacjom w sieci LAN adres link-local routera jako DNS, ale router nie potrafi rozwiązać żadnej nazwy. W sesji PPP adres Orange'owego DNSu (adres IPv6 rzecz jasna) jest przekazany, więc pewnie firmware routera z czymś sobie nie radzi - może chodzi o brak adresu publicznego na łączu WAN, a może o coś innego. Oczywiście ten problem można obejść ustawiając DNS ręcznie na klientach w sieci LAN.
    Jeszcze taka uwaga na koniec, logi tego routera to jakaś prowizorka i żenada całkowita, do debugowania jakichkolwiek problemów się nie nadają. Jak coś nie działa to najwyżej można się domyślać dlaczego.
    Testy wykonane na najnowszym firmware jak na dzisiejszy dzień (ze stycznia 2016 jeśli dobrze pamiętam).

(Marcin) #4

Dzięki za odpowiedź w tym temacie.