Obecnie mam Neo Biznes (ADSL 10Mb ze stałym adresem IP) ale umowa niedługo się kończy i chciałbym coś szybszego. W moim rejonie są dwie osiedlowe bezprzewodówki ale w godzinach szczytu jest kiepsko więc w grę wchodzi TP lub coś na ich łączach (Netia). Neo działa bez większych problemów i z max prędkością, już wstępnie rozmawiałem o szybszej usłudze- VDSL powinien u mnie wyciągać 50-60Mb. Prowadzę DG, więc oferta firmowa. Użytkowanie bieznesowe, czasem coś większego wysyłam ale upload nie jest priorytetem. Żona katuje seriale, torrenty ciągną się w nocy. Czasem jak potrzebuję pobrać jakiś duży plik to Neo jednak jest za wolne, szybsze usługi kosztują teraz podobnie. Teraz mam stały IP i zablokowany port 80. Najchętniej zostałbym przy stałym ip z odblokowanymi wszystkimi portami ale to nie obowiązkowo.
Neo proponuje VDSL do 80Mb, poproszę o wywiad techniczny ale mam nadzieję, że te 50Mb będę realnie miał. Cena 59 brutto + 22,5zł utrzymanie linii. Modemy są dosyć kiepskie (pewnie kupię tego VDSLowego TP-linka), nie ma możliwości płynnego przejścia na nową usługę (albo przerwa ok 2 tygodnie lub nowe łącze czyli większa opłata i kombinacja z kabelkami).
Netia usługa Internet 50 Mb/s za 50zł brutto. Do tego pewnie dojdzie utrzymanie łącza bo to na linii TP. Ich urządzenie to też jakiś chłam- kilka razy to konfigurowałem u klientów i raczej też trzeba będzie zmienić.
Czy ktoś może mi przybliżyć trochę usługę Netii. Jeszcze nie dzwoniłem- na razie czytam materiały na WWW. A teoria przestawiona przez handlowca może różnić się od praktyki
Jak jest z utrzymaniem linii- czy doliczają za to i ile? Czy ich urządzenie można przełączyć w tryb mostu i czy nadaje się do użytku? Czy w razie problemów reagują podobnie jak TP (1-2 dni i naprawione). W stosunku do TP są 10zł tańsi ale jak by odpadło utrzymanie linii to ponad 30zł oszczędności co zmiesiąc. Prędkość 50 w stosunku do 80 oferowanego przez TP niby niższa ale pewnie na jedno by wyszło (wg konsultanta nie wyciągnę pełnej mocy). Umowę podpisałbym odpowiednio wcześniej by mieć pewność, że nie zostanę bez Internetu. Jak to widzicie, ktoś miał doświadczenie z obydwoma prowiderami na łączach TP?
Jeśli chodzi o usługi Orange i Netia na tej samej linii to 99% szans że jedno i drugi będzie działało na tym samym poziomie. W końcu najważniejszy etap, czyli linia telefoniczna jest ta sama.
Prędkość VDSL zależy też co to kable od orange czy netii:
VDSL - Usługa Internetowa świadczona z wykorzystaniem łączy Operatora opartych na łączu CU Netii, z wykorzystaniem karty VDSL, pozwalająca na świadczenie Usługi o prędkości odbierania danych do 50 Mb/s, prędkość wysyłania danych do 2 Mb/s - lub Usługa Internetowa świadczona z wykorzystaniem łączy Orange Polska S.A. na technologii BSA, z wykorzystaniem karty VDSL pozwalająca na świadczenie Usługi o prędkości odbierania danych do 40 Mb/s, prędkość wysyłania danych do 4 Mb/s
Najlepiej zapytać o ofertę konsultanta.[quote="ded, post:1, topic:7967"]Teraz mam stały IP i zablokowany port 80.
Co masz za modem/router? w DSLu nie blokują portów,
Kable są od Orange. To, że będzie działało podobnie to się domyślam, bardziej boję się długiego czasu reakcji na awarie. Teraz jest stabilnie i bez problemów ale im większa prędkość tym większa szansa na kłopoty.
Obecnie mam Neostradę Biznes. To taka zwykła neostrada tylko ze stałym ip ale zamkniętym portem 80 i możliwością skorzystania tylko z routera TP (Cellpipe). Router udało się złamać (wskazówki są na elektrodzie) i teraz mam WDR4300 z Gargólcem i Edmaxa jako most.
Edyta: Obdzwoniłem Netię i TP. Obydwie firmy proponują 40Mb VDSL, ponoć do mnie jest ok 900m kabla. To w sumie 4x tyle co mam obecnie, więc nieźle. Co mnie zdziwiło TP wychodzi taniej 59zł Internet do 80Mb + utrzymanie linii 22,50zł. Netia zaproponowała za to samo 98zł (tutaj miałbym telefon stacjonarny ale go nie potrzebuję) i +10zł za stały IP. W związku z tym mój dylemat został wyjaśniony. O ile nic się nie zmieni, to biorę TP a w międzyczasie zapoluję na TD-W9980.
Na pewno lepsza/szybsza obsługa będzie kiedy dostawca jest właścicielem linii chociaż tragedii nie powinno być. Tu już sam musisz sobie przekalkulować co bardziej ci się opłaca. Osobiście brał bym Orange.