MR3420 v.2 słaby transfer LTE


(ultragraf) #1

Witam, zakupiłem router MR3420 v2 Wersja Firmware:3.16.9 Build 141024 Rel.60908n
Niestety transfer jest słaby. Na aplikacji dołączonej do modemu osiągam ponad 54 Mbps downloadu oraz 5 Mbps uploadu. W czym może tkwić problem.Modem HUawei E3372h.


(CHACA) #2

Próbowałeś na fw alternatywnym chaos calmer lub gargoyle.


(ultragraf) #3

Niestety nie.


(CHACA) #4

To trzeba sprawdzić.


(ultragraf) #5

Wgrałem to i pomogło.


(CHACA) #6

A dokładnie co wgrałeś.


(ultragraf) #7

Firmware przesłany przez support TP-Linka w wersji en.


(bartch) #8

Mam ten sam problem. Huawei E3372h-153 + TL-MR3420 v.2
Kiedy modem podłączony jest do pcta, transfery sięgają 20Mb/s. Przez ruter (na wszelki wypadek po kablu a nie wifi), 4-5Mb/s max, w tym samym miejscu... Helpdesk tplinka nie chce pomóc bo modemu z literką h nie ma na liście obsługiwanych.
Już wgrałem najnowszy soft ze strony... ten w wersji angielskiej, który "Poprawa wydajności podczas pracy z modemem E3372s-153"...


(jimasek) #9

Wgrać alternatywne oprogramowanie, podłączyć antenę zewnętrzną, zastosować aktywny hub USB to czym możesz poprawić osiągi.


(bartch) #10

Hej, no i się stłukłem... Wgrałem openwrt-15.05-ar71xx-generic-tl-mr3420-v2-squashfs-factory, zdaje się bez gui. Czy możecie mi dać adres strony gdzie się dowiem jak odzyskać panowanie nad ruterem? Jestem w stanie otworzyć połączenie za pomocą putty, ale nie jestem w stanie znaleźć domyślnego hasła dla open wrt, root/[puste], ani admin/admin, ani admin/[moje poprzednie hasło] nie działa... Pomocy!


(Heinz) #11

Jeśli router nie ma domyślnego hasła to spróbuj połączyć się w putty wybierając protokół TELNET.
Tutaj masz poradnik jak najprościej wgrać inne oprogramowanie na openwrt. Dla TWojego sprzetu polecam Gargoyle w wersji 1.6.2.2 z eko.one.pl


(bartch) #12

Udało mi się zalogować :slight_smile:

    _______                     ________        __
   |       |.-----.-----.-----.|  |  |  |.----.|  |_
   |   -   ||  _  |  -__|     ||  |  |  ||   _||   _|
   |_______||   __|_____|__|__||________||__|  |____|
            |__| W I R E L E S S   F R E E D O M
 ----------------------------------------------------------------
 |                                                              |
 | OpenWrt Chaos Calmer 15.05.1 (r49294)                        |
 | Build time: 2016-05-06 14:25 CEST                            |
 |                                                              |
 | Cezary Jackiewicz (obsy), http://eko.one.pl                  |
 |                                                              |
 ----------------------------------------------------------------
 | Machine: TP-Link TL-MR3420 v2                                |
 | Uptime: 0d, 00:38:03                                         |
 | Load: 0.07 0.03 0.05                                         |
 | Flash: total: 384KB, free: 140KB, used: 64%                  |
 | Memory: total: 27.9MB, free: 15.4MB, used: 44%               |
 | WAN: 192.168.0.10, proto: dhcp                               |
 | LAN: 192.168.1.1                                             |
 ----------------------------------------------------------------
root@OpenWrt:~#

następnie próbowałem zainstalowac gui poleceniami

opkg update
opkg install luci

ale wywróciło sie na braku pamięci
Czy możesz proszę załączyc link do obiecanego poradnika, bo nima


(Heinz) #13

Sorki jakoś się nie dodało:


(szopen) #14

chyba się nie mogło udać - wersja bez LuCI od obsy'ego ma wkompilowane całe stado innych pakietów


(bartch) #15

Udało mi się zapanować nad ruterem, na wszelki wypadek zacząłem od przywrócenia tego samego softu od którego zacząłem, czyli oficjalnego ze strony tp-l (mr3420v2_en_3_16_9_up(150317)_256). Działa. Transfer (prawie pod btsem Plusa) dochodzi do 20Mb/s.
Czy to dużo? Mało? To jest tyle samo co na pcie z modemem w porcie usb. Nijak się to ma do obiecywanych 150Mb/s.
Kiedy wgrałem gargoyle_1.9.1-ar71xx-generic-tl-mr3420-v2-squashfs-factory, nie potrafiłem skonfigurować modemu... Nie było oppcji 3g/lte, tak jak tu:
http://eko.one.pl/?p=openwrt-gargoyle3g
Mój modem to Hw E3372h-153. Nie wiem czy to znaczy że jest Hilink czy nie (na pececie konfiguruję się przez stronę pod adresem 192.168.8.1). Tu:
http://eko.one.pl/?p=openwrt-modemygsm#huaweihilinke3131s2e3273e3372e353iinne
zanlazłem informację o konfihuracji hilinków, która brzmi:
"Konfiguracja/Podstawowa, sekcja "Internet / WAN", wybieramy połączenie "Kablowe (DHCP)", interfejs wan: usb0, eth2 czy jakiś inny (nie może być "Domyślny")"
natomiast nie ma tam żadnej możliwości zmiany interfejsu wan. Dałem więc spokój.
Pytania są 2:

  1. Czy 20Mb/s to pełna satysfakcja?
  2. Jeśli można to przyspieszyć ponownym wgraniem Gargoyle’a, to w jaki sposób skonfigurować modem E3372h-153?

(szopen) #16

jak na LTE to całkiem sporo w mojej okolicy mam spadki do 0,5Mbps w szczycie (Play)
w Plusie osiągam podobne wyniki i uznaję je za dobre (tj. najniższy stabilny download na poziomie 20Mbps, a najwyższy koło 40Mbps)

na tym sprzęcie (jeśli gargoyle) to tylko 1.6.2.2

  1. dla mnie tak :smiley:
  2. musisz zrozumieć, że ograniczeń jest po drodze kilka, wprowadzają one też wielel zmiennych:
    a) faktyczna wydajność sieci operatora (jest zmienna i zależna od paru czynników, głównie od obciążenia sieci operatora, konkretnej stacji bazowej, z którą akurat się łączysz, obciążenia jej linii dosyłowej itd.) z tym nie jesteś w stanie walczyć
    b) ograniczenia sprzętowe (tu np. nie do przeskoczenia jest wydajność kontrolera USB czy po prostu procka w routerze) ich też nie pokonasz (podkręcanie procka jest wyjątkowo trudne i niewiele daje)
    c) ograniczenia programowe (braki optymalizacji oprogramowania) - tylko tu możesz myśleć o zmianie softu, ale na najnowsze gargoyle nie licz - ten sprzęt ma za cienkie parametry (mały flash) więc w zasadzie masz do wyboru softy: fabryczny lub gargoyle 1.6.2.2 i gargoyle pomoże TYLKO jeśli optymalizacje fabrycznego softu są gorsze (ten model w wersji v2 jest wciąż wspierany, więc może pojawi się kiedyś nowszy fabryczny soft) tu dochodzi też kwestia obsługi modemu w różny sposób - od tego także zależy wydajność, ale jeśli masz HiLinka, to można przyjąć, że wydajność jest już optymalna (tylko w przypadku "klasycznych" modemów obsługa w trybie RAS jest wąskim gardłem wydajności) oczywiście można pomyśleć o innym sofcie, ale na ten sprzęt będzie on prawdopodobnie bez interfejsu graficznego a takiego nie chcesz…
    d) ograniczenia dotyczące WiFi - mając WiFi "n300" w zasadzie o 150Mbps można tylko marzyć (nawet gdyby było możliwe osiągnięcia takich prędkości w LTE, ale raczej nie jest) ponadto pozostałe "flaki" w tym routerze z pewnością nie dają rady z takimi prędkościami - choćby switch w nim to 100Mbps
    e) wpływ siły sygnału, wzajemnych interferencji i zakłóceń z innych źródeł - z tym też można powalczyć (przedłużacz, hub aktywny, anteny kierunkowe dla LTE),
    ale jeśli na modemie podłączonym bezpośrednio do komputera (modem oraz router mimo, że nie wykorzystywany to włączony, umieszczone DOKŁADNIE co do milimetra w tym samym miejscu!) masz prędkości kilkukrotnie większe niż przy modemie wpiętym do routera przy kablowym połączeniu routera z komputerem, to przyczyny szukaj w routerze
    krótkie podsumowanie - w trybie RAS na tym routerze ludzie osiągają prędkości rzędu 20-25Mbps , natomiast przy połączeniu z HiLinkiem widziałem raporty o prędkościach rzedu 40Mbps