Witam,
mam problem z konfiguracją połączenia internetowego. Urządzenia to router TP-Link MR3420 oraz router MiFi Huawei e5373.
Internet działa na fabrycznym sofcie tplinka i huawei podłączonego do USB, tryb połączenia 3G.
Huawei LAN: 192.168.1.1
Tp-link LAN: 192.168.1.2
Jednak potrzebuje dostać się z zewnątrz do urządzeń podłączonych do tp-linka i w tej standardowej konfiguracji to nie działa.
Przekierowania portów na huawei nic nie dają.
DMZ w huaweiu ustawione na adres tp-linka (192.168.1.2) otwiera stronę tp-linka.
Na sofcie gargoyle 1.6.2 tp-link nie widzi huaweia.
- zacznij od sprawdzenia czy dostajesz publiczne IP od operatora (najlepiej mając "na sztywno" wyłączone LTE)
np. tu
http://ipchicken.com/
porównując czy pokrywa się z adresem IP WAN w statusie Huawei'a (jeśli się nie pokrywa, to jesteś za NATem operatora) - jeśli dostajesz IP publiczne, to wtedy sugeruję na próbę użycie jakiegoś modemu 3G USB NIE-hilinka - choćby E3131s-2 pochodzący od jakiegoś polskiego operatora
(nie wiem czy wciąż jestem na bieżąco, ale w LTE nie ma co marzyć o tym, co chcesz uzyskać)
bo możliwe jest, że mimo publicznego IP operator filtruje ruch przychodzący
(choć w zasadzie to po prostu powinieneś zadzwonić do BOKu operatora i ustalić fakty - czy w twoim abo jest możliwe połączenie z zewnątrz?)
wersja 1.6.2 sugeruje australijskie pochodzenie (czyli brak obsługi modemów bez instalacji dodatkowych pakietów), jeśli chcesz mieć "z marszu" obsługę modemów pomyśl o 1.6.2.2 z eko.one.pl
choć i tak w przypadku TP-Link'a MR3420 będziesz prawdopodobnie musiał doinstalowywać brakujące pakiety (ze względu na zastosowanie jedynie 4MB flash'a w tym routerze w obrazie nie mieszczą się wszystkie pakiety pozwalające na wykrycie dowolnego modemu czy hilinka, natomiast wersje dla routerów z 8MB mają "z pudełka" możliwość obsługi praktycznie każdego modemu)