[MR342 v2]poszukuję pliku.bin dla modemu ZTE mf821(plus lte)


(bdbartek) #1

Witam serdecznie,
poszukuję pliku konfiguracyjnego do modemu ZTE MF821 do zastosowania w :
MR3420 v2 00000000
3.13.30 Build 130314 Rel.40806n (Beta)
Z góry dziękuję i pozdrawiam
B.


(Marcin) #2

Masz jakiś problem z komunikacją router <-> modem? Domyślnie jest obsługiwany przez router
TL-MR3420_V2_130314_PL


(Heinz) #3

Niektórzy skarżą się że router ma zbyt mało "prądu" aby odpowiednio zasilić modem.
Można spróbować podłączyć modem przez aktywny HUB USB.


(bdbartek) #4

Komunikacja jest Ok, natomiast mam problem z prędkością i nie do końca potrafie odszukac przyczyne.
Opisując w skrócie...:

  1. Konfiguracja to MR3420 + zte mf821 + antena dachowa dual(skierowana na stacje plusa)
    Modem jest na kablu usb 5 metrow - pasywny - na tym samym kablu 2 tygonie wczesniej wyniki jak ponizej.

Poczatkowo predkosci ktore osiagalem :
Data testu: lip 9, 16:36
Pobieranie: 40.44 Mbps
Przesyłanie: 16.52 Mbps
Ping: 36 ms
Typ połączenia: WiFi
Serwer: Warsaw
Zewnętrzny adres IP: 188.125.56.103
Po 2 tygodniach pomimo tego ze nie przekroczylem limitu :
Data testu: lip 28, 00:08
Pobieranie: 2.52 Mbps
Przesyłanie: 6.15 Mbps
Ping: 35 ms
Typ połączenia: WiFi
Serwer: Warsaw
Zewnętrzny adres IP: 77.114.33.39
Zastanawia mnie kilka rzeczy:
A)prace zwiazane z nadajnikiem plusa
B) problem z kabulem od anteny (w tym celu plik konfiguracyjny modemu by sprawdzic sile sygnalu na routerze z antena i bez niej)
C) kwestia konfiguracji (chociaz modem podlaczony do laptopa pokazujentakie same parametry)
D) przekroczony limit danych chociaz wszystko wskazuje ze tak nie jest( brak informacji od operatora i transfer powyzej 1mb)


(Marcin) #5

Sprawdzałeś na http://mapa.btsearch.pl
Możliwe że jakaś inna stacja zakłóca twój sygnał z nadajnika plusa!?


(bdbartek) #6

tak sprawdzałem. Moja lokalizacja to mniej więcej :

GPS: 52.312807291500235,21.051607131958008
A stacja:
Plus » GSM1800 (16335) GSM900 (16335) UMTS2100 (16335)
Warszawa, Suwalska 23
Mobyland » LTE1800 (P16335)
Warszawa, Suwalska 23
Aero 2 » UMTS900 (P16335)
Warszawa, Suwalska 23
GPS: 52.295278,21.034722
Może jest awaria stacji mobyland lub aero. Wiem że stacja plusa działa prawidłowo.
Konfiguracje routera sprawdziłem w sumie dość dokładnie i wydaje się być ok.
Dziękuję za odpowiedzi i sugestie


(Marcin) #7

Spróbuj z aktywnym hubem USB.


(bdbartek) #8

Zakupię w tygodniu, sprawdzę i powiem co i jak. Sprawdze jeszcze router airlive 3GII.
Wracając do tematu - plik .bin przydałby się bo w prosty sposób mógłbym określić moc sygnału....


(Heinz) #9

Można wypróbować podłączając bezpośrednio do komputera.


(Marcin) #10

Sprawdził bym też opcję z Gargoyle



(bdbartek) #11

Chętnie sprawdzę taką opcję. Nie ma potem kłopotu z powrotem do brandowego fw?

Oczywiście próbowałem- wyniki te same. Zastanawia mnie,że ping utrzymuje sie na tym samym dobrym poziomie - max 50ms


(Heinz) #12

[quote="bdbartek, post:11, topic:5052"]Cytat: Administrator w Dzisiaj o 22:33:00
Sprawdził bym też opcję z Gargoyle - LINK i LINK
Chętnie sprawdzę taką opcję. Nie ma potem kłopotu z powrotem do brandowego fw?[/quote]
Na Gargoyle wchodzi jedynie oprogramowanie bez bootloadera ( fabryczny soft bez boot w nazwie) jeśli będzie potrzebne to specjalnie dla Ciebie mogę obciąć bootloader.

Możliwe że jakieś prace konserwacyjne na BTSie stąd zaniżona prędkość.


(bdbartek) #13

Sprawdziłem już wszystkie opcje związane z konfiguacją i wszystko wskazuje na to, że operator ma problem (a może celowo jest jak jest).
Pisząc ten post, w dość intensywną burzę osiągam :
Data testu: sie 10, 01:31
Pobieranie: 27.05 Mbps
Przesyłanie: 11.70 Mbps
Ping: 26 ms
Typ połączenia: WiFi
Serwer: Warsaw
W dzień z kolei będzie tragedia. Sprawdzę jeszcze jakiejś nocy wynik z antena dachową i bez . Aktywny hub usb niestety też nie pomógł.
Dziękuję za pomoc.
BD