Modem TD-8951ND-problem z wyłączonym NAT

Witam
Posiadam łącze 10mb/s od Orange.Modem to tak jak napisałem Td-8951ND połączony z komputerem kablowo(ten kabel z czerwonym łącznikiem) a modem jest podłączony do sieci przez kabel telefoniczny(chyba tak się on nazywa).Od razu mówię ,że przeszukałem internet w poszukiwaniu rozwiązania na polskich jak i zagranicznych stronach wpisując bezpośrednio jak i za pomocą słów kluczowych.Szukałem także na tym forum,mimo to jedyne co znalazłem to tematy związane z NAT ale nie mające nic wspólnego z moim problemem.A mój problem wygląda następująco:
Chciałem dodać porty gry leauge of legends(propozycja od supportu gry po zgłoszeniu im problemu z randomowym rozłączaniem z gry) w celu usunięcia pewnych problemów.Jednak aby mieć tą możliwość potrzebuję mieć uruchomiony NAT ale gdy wchodzę do ,,192.168.1.1 i otwieram zakładkę NAT to pisze ,,NAT disabled" czy coś podobnego a ja nie mam zielonego pojęcia co zrobić(tylko proszę nie pisać ,że nie może być wyłączony bo słyszałem to tyle razy ,że aż mnie głowa boli).Próbowałem raz na podstawie poradnika to całkiem innego modemu o tym samym problemie ale skończyło się to koniecznością twardego resetu urządzenia i dzwonienia do infolinii;/.Bardzo prosiłbym o jakiekolwiek wskazówki i pomoc.Pozdrawiam

Wersja sprzętowa twojego routera? Pokaż zakładkę STATUS routera,

Przepraszam ,że nic nie pisałem.Po licznych próbach i błędach dałem sobie po prostu spokój z tymi portami i zwyczajnie przestałem grać.Jednak wróciłem po jakimś czasie i zauważyłem ,że chyba w każdej grze w której jest dostęp do internetu jest problem.Niby działa ,jest ok a potem bez żadnego ostrzeżenia zatrzymuje połączenie z internetem.Czasem cały dzień nic a potem co rusz.Podaję dane:
FCC ID:(...)V5
Serial number:(...)Ver:5.1

To chyba to.Dziękuję z góry za jakąkolwiek pomoc(wsparcie duchowe też^-^).

Problemem są słabe parametry linii telefonicznej i duża ilość błędów CRC. Jak wygląda linia telefoniczna w twoim mieszkaniu? Masz aktywny telefon stacjonarny?

Tak mam aktywny telefon stacjonarny(przerwanie połączenia zdarza się na pewno gdy jest on nieużywany ale nie sprawdziłem jeszcze co się dzieje przy jednoczesnej rozmowie przez telefon i jednoczesnym korzystaniu z internetu).A co do pytania o wygląd linii telefonicznej to nie mam pojęcia.

No to polecam zrobić przegląd tej linii i poprawność założenia filtrów na telefonie. Niech to zrobi osoba kompetentna w temacie.

Linię zakładał kiedyś pan z Tp. No nic dziękuję za rady.

Właśnie jak dawno to było i jakim przewodem to zrobił? Wszystko powinno być wykonane YTKSY od samego przyłącza do routera/modemu.

Jakim przewodem nie wiem mam zdjęcie kabelków to mogę powiedzieć jakie kolory.Tak,kabel taki sam od przyłącza.Jak dawno?Z kilkanaście lat bo najpierw był telefon a potem dopiero internet.Internet jest od jakichś 7-8 lat.Powłoka kabla jest białaa wewnątrz kabelki mają następujące kolory:niebieski,czarny,czerwony,zielony,żółty,pomarańczowy i 2 razy biały.Który ciąć?:slight_smile:
Edit:Nie wspomniałem ,że to co podałem dotyczy głównego kabla przyłącza który idzie najpierw do ,,puszki" potem pod telefon,potem z tej samej ,,puszki"(sam nie wiem jak to plastikowe pudło nazwać,rozdzielnica? ) do drugiej bliżej komputera a stamtąd do gniazda cienkim białym kablem z granatowym i białym -kabelkiem w środku.

Poprosił bym o zdjęcia wszystkich elementór co opisałeś
dobrze by też było abyś opisał co idzie do czego.

Wszystkim będzie łatwiej jak wrzucisz fotki twojej instalacji wraz z puszkami, łączeniami i przewodami.

Do V5 TD-W8951ND_V5_160113 - taki jest najnowszy, ilość błędów CRC to nic nie mówi bez podania w jakim czasie ta wartość narosła. Widać, że
linia nie jest długa i pracuje na max prędkości synchronizacji w opcji 1-10Mb, czyli z linią nie jest źle.

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.Postaram się możliwie najszybciej zrobić zdjęcia tej instalacji ale może być ciężko bo część zabudowana.Ale spróbuję dać tyle ile się da.
Co do mojej wcześniejszej odpowiedzi to bzdura.Poprzednio pytałem rodziców to mi mówili ,że taki sam kabel idzie po całości.Ale jak zobaczyłem teraz to jeden jest gruby a ten drugi cienki.