Konfiguracja wdr4300 po wgraniu Gargulca


(system) #1

Witam
Problem polega na tym, że po wgraniu Gargulca do wdr4300 pojawił się problem z połączeniem WAN. Adres IP WAN zmienił się na całkiem inny. Połączenia z internetem nie było, IP routera wskazywało, że jest 187 urządzeń połączonych. Wróciłem do softu firmowego. Gdzie robię źle ?


Serwer FTP na zewnątrz wdr4300
(Marcin) #2

Ja mam na swoim co prawda Statyczne IP ale powinno działać też na Dynamicznym IP

Co masz przed routerem? Jaki dostawca internetowy?


(system) #3

Internetia. Wymagają IP dynamicznego i zanim podłączyłem router podałem im nowy mac routera.


(Marcin) #4

Masz jakieś urządzenie/modem od dostawcy?


(system) #5

Nie mam urządzenia od dostawcy, tylko WAN z RJ45.


(Marcin) #6

Włącz funkcję użyj innego mac-a i tam wpis ten który podałeś u dostawcy. Musi zadziałać. Po zapisanej konfiguracji możesz wyłączyć na chwilę zasilanie routera lub zrobić uruchom ponownie w menu.


(system) #7

Ok, będę próbował. Dam znań czy się udało.


(system) #8

Wpisuje mac routera, zapisuje, uruchamiam ponownie router i bez zmiany :-\
Podeslac jakiś sreen?


(Marcin) #9

Jakie masz w końcu oprogramowanie, Gargoyle?


(system) #10

Gargoyle PL 1.5.10.9


(Marcin) #11

Adres mac zmieniłeś na taki jak jest w bazie u dostawcy internetu?


(system) #12

Tak


(Marcin) #13

Wiesz jak połączyć się konsolą (putty) do routera:

Jeżeli tak to daj obrazek z komendy

uci show network

Oczywiście podłącz wszystko tak jak byś chciał korzystać z internetu przez WDR-a.


(system) #14

Konsola cmd (uruchamiam jako administrator ) nie rozpoznaje telnet 192.168.1.1


(Marcin) #15

Co masz w ipconfig /all po podłączeniu do routera:

Spróbuj od razu przez SSH jeżeli konfigurowałeś już przez przeglądarkę?


(system) #16

Co ciekawe adres mac zmienia się, jest inna jedna cyfra adresu ale zmiana na prawidłowy nic nie zmienia.


(Marcin) #17

Odpal jeszcze raz putty wpisz 192.168.1.1 i port 22 i kliknij open. Nie podałeś przypadkiem adresu LAN-owego routera do dostawcy internetowego?


(system) #18

Tak jak pisałem dostawca wymaga podanie mac routera, więc chyba to adres lanowy routera.
Konsola putty pokazuje WAN 172.31.255.232, proto. dhcp, LAN 198.168.1.1


(Marcin) #19

Nie to adres WAN-owy routera. Wejdź do putty i daj to o co prosiłem sprawdzimy co tam masz w konfiguracji sieci.

uci show network


(system) #20