Kupiłem go.
Wykorzystuję 2xWAN.
Podstawowe łącze to radiówka 5GHz 20/10 mbps
drugie łącze to DSL 6/1 mbps
W firmie gdzie mam telefony VoIP i kilkadziesiąt kompów ten TP-LINK jest bramą w świat.
Bardzo mnie denerwuje kilka rzeczy:
- W DHCP Client nie widzę ile aktualnie komputerów korzysta z DHCP w sieci. Mogę to sprawdzić w ARP Scanning ale on skanuje tylko 256 IP jednorazowo a ja mam kilka takich podsieci.
- W IP Traffic Statistics transfery Upstream/Downstream podaje w bajtach - wolałbym GB a najlepiej móc samemu zdefiniować jednostkę. Po co mi rozkminiać za każdym razem informację, że jakiś user w ciągu tygodnia pobrał 1.21e+9 bajtów ?
- Brak wykresów generowanych online. Bardzo to utrudnia interpretację danych. Wszystkie dane zbiorcze są podawane tabelarycznie a tylko kilka z tych tabel można sortować. W dodatku sortowanie tabel działa tylko pod Google Chrome.
- Brak podglądu kto z jaką domeną otwiera sesje - nie mogę przestrzegać userów aby nie wchodzili więcej na podejrzane stronki. Bardzo to utrudnia policyjną robotę, którą zleciło szefostwo. Dopiero po ilości transferowanych danych i ilości sesji można wytypować kto się bawi torrentami. Natomiast nie można wykryć pracownika który cały dzień siedzi na NK.
- Brak Wake On Lan
Biorąc pod uwagę całokształt, jestem zadowolony z tego zakupu. Za śmieszne pieniądze uzyskałem bardzo ważne dla firmy rozwiązanie zapewniające ciągły internet dla telefonii i komputerów.