Witam
Przepraszam, jeśli ten temat jest często wałkowany, ale nie potrafię znaleźć odpowiedzi.
Mam wyżej wymieniony router, internet z neostrady(opcja do 20 mb), internet jest dostarczany
od routera do komputerów(dwóch) za pomocą przewodu z końcówkami RJ45.
Do routera jest dostarczany ze skrzynki internetowej oddalonej o jakieś 150m,
nie wiem jakim przewodem.
Gdy mój brat wyłączy kompa speedtest.tp.pl pokazuje że mam mniej więcej 13mb,
ale gdy obaj mamy kompy włączone różnie z tym bywa.
Chciałem podzielić transfer na 2 części, użyłem do tego program Netlimiter ustawiając odpowiednie ograniczenie, ale okazuje się, że ten program nie wystarcza. Gdy ja gram w gry online, a mój brat ogląda coś na youtube w HD
i zaczyna coś ściągać to programik nie ogranicza go tak jak powinien.
Gdy to zauważyłem próbowałem ustawić ograniczenie na routerze-192.168.1.1
nie ustawiłem
bo duże obrazki raczej nie będą poprawnie wyświetlone w poście
na początku ustawiłem by każdy miał chociaż po te 6 mega(mój net czasami dochodził do 18 mb,
więc nie wydawało mi się to zawyżonym transferem. Jako ip ustawione było 192.168.1.101(kompletnie nie byłem pewny czy jest poprawnie)
ale okazywało się, że mój brat jest ograniczany bardziej niż ja. Pomyślałem że pewnie ograniczam tylko jego więc wpisałem szeroki
zakres, który, jak sądziłem obejmuje też mojego kompa. Teraz ja mam neta gdzieś koło 6 mb a mój brat ma niższy.
Najbardziej intryguje mnie wpis na pierwszej stronie
Z tego co rozumiem na obrazku pokazane jest, że dociera do mnie transfer równy 19584 Kbps,
czyli teoretycznie powinienem móc podzielić go na, dajmy na to 9,5 mega na głowę,
ale nie wiem gdzie on mi znika. Może źle skonfigurowałem router?
Wifi mam wyłączone-nie używam.
Najbardziej mnie zastanawia czy to dostawca dostarcza niski transfer, czy to ja go gdzieś gubię.
Proszę o wasze porady, dziękuję.