Konfiguracja routera TL-WR740N i modemoroutera Cisco


(hatake00) #1

Cześć
Chcę skonfigurować dwa urządzenia, jakie mam w domu, aby jak najwięcej z nich wycisnąć. Aktualnie wykupuję w Vectrze pakiet 50 mbps, a czasem prędkość spada do 100-500 kbps, a połączenie samoistnie zrywa się. Modem, jaki mam to Cisco epc3928s. Otrzymałem od Vectry możliwość jego skonfigurowania w panelu. Ustawiłem:

  • tryb pracy urządzenia: bridge
  • kanał transmisji: 9
    Następnie podłączyłem kabelkiem router TL-WR740N i korzystając z szybkiej konfiguracji, otworzyłem sieć o parametrach:
  • dynamic IP
  • kanał transmisji ustawiłem auto, żeby pobierał z modemu (czyli w sumie będzie 9)
  • hasło
  • dhcp enabled
    Czy coś jeszcze powinienem skonfigurować w routerze? Router stoi obok modemu w przedpokoju i są połączone kablem, więc czy istnieje potrzeba konfiguracji WPA?

(Heinz) #2

Nie miałem styczności z tym urządzeniem ale jak ustawiasz go w bridge to wyłącz wifi ( jeśli się samo nie wyłącza) i wtedy ten parametr nie ma żadnego znaczenia.

WPA to hasło, chyba że chodzi o WPS Pin. Jest todobre rozwiązanie jeśli potrzebujesz łączyć np drukarkę itp za pomocą tego pinu a nie hasła, Jeśli nie będziesz tego używać to lepiej zostawić wyłączone.


(hatake00) #3

W takiej konfiguracji: Cisco tryb bridge oraz później na modemie wyłączenie przyciskiem funkcji wifi spowodowało, że dostęp do internetu ma jedynie 1 urządzenie, jakie połączy się z siecią generowaną przez router TP-Link (łączą się wszystkie, ale dostęp do Internetu ma tylko 1). Zmieniłem na takie ustawienia, jak było wcześniej... Jakieś pomysły?


(Heinz) #4

Do TPlinka podłączasz kabel z modemu do portu WAN?
Jeśli tak i niedziała to zmień adres LAN tplinka na 192.168.10.1


(hatake00) #5

Zmieniłm mi nadal nic. Po prostu powrócę do podstawowych ustawień. Ech.


(Heinz) #6

Kabel z modemu podłączony do portu WAN? PO zapisaniu ustawień warto uruchomić ponownie modem i router.


(hatake00) #7

Tak jest, jest podłączony do WAN. Uruchamiane ponownie było, a nawet odczekiwane kilka godzin. Chyba będę musiał po prostu prosić o zmianę modemu-routera Cisco, bo więcej niż te kilka mb nie jest osiągalne w moim stanie, nawet przy użyciu TP-Link o lepszych antenkach.


(szopen) #8

podstawowe pytanie jest takie- jakie osiągasz prędkości po kablu?
przy prawidłowej konfiguracji (możliwe, że należy wykonać klonowanie MAC-adresu) z cała pewnością będzie działać więcej niż jedno urządzenie klienckie
(na optymalizację WiFi przyjdzie czas wtedy, gdy będziesz miał PRAWIDŁOWĄ konfigurację obu urządzeń, ponadto musisz się liczyć z tym, że "przez powietrze" wydajność będzie gorsza niż po kablu a w trudnych warunkach może to być kolosalna różnica)
PS i to co zawsze: screenshoty, screenshoty i jeszcze screenshoty… (z obu urządzeń i w konfiguracji pierwotnej i po zmianach) bez tego nikt nie znajdzie błędów w konfiguracjach