Witam.
Prosiłbym o pomoc w konfiguracji routera TP-LINK tl-wr743nd. Mam w domu internet orange (tp), lecz wi fi nie sięga do mojego pokoju. Zakupiłem router TP-LINK i nie potrafię go zaprogramować. Prosiłbym o pomoc!
Sprawa jeszcze wygląda tak, że mam podciągnięty kabel od routera dostawcy do mojego pokoju w którym jest router. Ten router ma być podłączony kablem i dawać sieć.
Marcin
(Marcin)
15 Sierpień 2014 13:52
Wszystko znajdziesz u nas na forum:
Router bezprzewodowy:
Przedstawiam jedną z podstawowych możliwości używania WR743NDv2 czyli konfigurację routera bezprzewodowego. Tryb ten pozwala na udostępnianie internetu drogą kablową (komputer stacjonarny, TV) jaki u dostęp bezprzewodowy (notebook, tablet czy telefon komórkowy).
Podstawowy schemat podłączenia routera w celu konfiguracji dostępu do internetu:
[zdjęcie]
UWAGA! Do konfiguracji routera przez przeglądarkę internetową nie potrzebujemy dostępu do internetu. Wystarczy samo połączenie do routera i prz…
lub AP:
Bardzo prosto można skonfigurować router bezprzewodowy do tego aby działał jako Access Point (AP) i nie nadawał własnej adresacji w sieci. Musimy w konfiguracji zmienić adres IP routera jeżeli koliduje z głównym routerem w sieci, wyłączyć serwer DHCP, i nie używać portu WAN (niebieski).
Przykład konfiguracji przedstawiam na routerze TP-Link WR740N. Zasadę tą można stosować we wszystkich routerach bezprzewodowych łącznie z routerami ADSL.
Zmiana adresu IP routera - adres IP routera zmieniamy na…
CHACA
(CHACA)
15 Sierpień 2014 20:05
Na drugim routerze ma być wyłączone DHCP i spięty kablowo do dowolnego portu LAN.
w jaki sposób wyłączyć to DHCP?
jimasek
(jimasek)
16 Sierpień 2014 08:59
Kolego wystarczy przeczytać poradnik o konfiguracji routera jako AP.