Witam,
Przymierzam się do rekonfiguracji sieci w hurtowni teściów. Na chwilę obecną wykupiona jest tam usługa TP DLS i dostarczony z nią router Cellpipe z WIFI. Router ten odpowiada za WAN i DHCP. W lutym przechodzę na Netię i przy tej okazji chcę przebudować sieć tak by modem dostarczony przez operatora dostarczał tylko WAN do drugiego routera (myślę o jakimś TP-LINK). Będę miał zewnętrzne adresy IP i muszę mieć dostęp do części sieci z zewnątrz. I teraz dwa kluczowe pytania:
Jak skonfigurować te dwa routery by dostęp do sieci z zewnątrz był możliwy i dostęp nie zatrzymywał się na routerze operatora.
Jaki mocny router z WIFI TP-link zakupić? Na Wifi zależy mi najmniej ale chcę żeby awaryjnie było dla urządzeń mobilnych i laptopów. Fajnie jak by można było wrzucić tam Gargoyle.
Sieć jest mała. 3 stacjonarne plus serwer. Pracuje na nich SUBIEKT GT.
Będę wdzięczny za rady.
AR
1. Jak skonfigurować te dwa routery by dostęp do sieci z zewnątrz był możliwy i dostęp nie zatrzymywał się na routerze operatora.
Pytanie jakie urządzenie dostaniesz od operatora?
2. Jaki mocny router z WIFI TP-link zakupić? Na Wifi zależy mi najmniej ale chcę żeby awaryjnie było dla urządzeń mobilnych i laptopów. Fajnie jak by można było wrzucić tam Gargoyle.
Tego jeszcze nie wiem :( Czy mam prosić o coś konkretnego operatora żeby dawało większe możliwości konfiguracyjne?
Generalnie całe działanie ma na celu wydzielenie sieci wewnętrznej na inne urządzenie. W przypadku awarii urządzenia Netii lan pracuje dalej. Nie ma dostępu do internetu i wejścia do sieci z zewnątrz, ale oprogramowanie pracuje prawidłowo bo przydzielone IP sieci wewnętrznej są przez np. WR1043ND.
Zewnętrzne IP wykorzystuje tylko na serwerze i tam mam drugą kartę sieciową po której dostaję się do niego z zewnątrz w celach konfiguracyjnych.
Nie czuję się mocny w konfiguracjach routingu i przekierowań portów.
TP-Link WR1043NDv2.
W domu mam v1 i generalnie sobie chwalę poza USB słabym prądowo. W połączeniu z 901ND jako Bridge obskakuje mi cały dom. Streamuje HD bez problemu z NAS. Oba pod Gargoyle by obsy
Dzięki za szybką reakcje.
A
90% to dostaniesz NS-a od operatora i wtedy najlepszym wyjściem będzie skonfigurowanie NS-a jako brudge - [url=http://www.pomagam.net/pliki/Tryb_bridge_w_Netia_Spot2.pdf a na routerze który kupisz konfiguracja portu WAN jako PPPoE -
Witam ponownie,
sytuacja mi się trochę zmieniła. Otóż zmiana operatora nastąpi w czasie kiedy mnie nie będzie w PL.
Istniejącego CellPipe 2013 nie mogę przestawić w tryb Bridge bo nie ma do nich dostępu. Do tego nie ma nigdzie w dokumentach parametrów do logowania TPDSL
Jak udało mi się dodzwonić na infolinię to gość był zielony Nie rozumiał co do niego mówię.
Muszę do tej konfiguracji postawić router, nawet kosztem braku dostępu z zewnątrz. Leży na półce nówka WR543G. Może do tak małej sieci się nada i można go wykorzystać?
Nadałbym mu inną podsieć i tam włączył DHCP. W WAN podłączyłbym LAN z DSL. Druga karta sieciowa z serwera poszła by do DSL-a żeby było wejście do niego po stałym IP.
Na DSL-u wyłączyłbym DHCP.
Oczekuję efektu: TP zabiera WAN i modem - sieć wewnętrzna działa. Brakuj jej tylko NETU. Przychodzi Pan z Netii i robię BRIDGE plus PPPoE na WR543G (jeśli uciągnie tą sieć).
Będzie to działać?
Pozdrawiam AR
Przychodzi Pan z Netii i robię BRIDGE plus PPPoE na WR543G
Też zależy na kogo trafisz bo nie ma takiego obowiązku aby coś takiego zrobić. Sam montuję urządzenia dla internetii (Netia Spoty) i jak klient dobrze zaczyna rozmowę od słowa czy wypiją panowie kawę to wiele rzeczy robi się bez problemu ;)
Napisałem przecież że Pan ma tylko przyjść z Netia Spotem. Ja sobie zrobię tego BRIDGE jak wrócę i to skonfiguruję. Do tego czasu w firmie pojadą po WIFI i LTE na Dovado:) mam jako łącze zapasowe.
A gościom to u mnie zawsze robi się kawę
Cześć,
Wziąłem się za konfigurację tego WR543G jako wewnętrznego routera. 22.01. jest przejście na NETIĘ a mnie do 26.01 nie ma w PL więc muszę to skonfigurować tak że LAN działa jak TP zabierze router. Modem od Netii jeszcze nie przyszedł. Nie dam rady go skonfigurować przed.
Chcę ustawić na WR543G inną podsieć i tam włączyć DHCP. WAN ustawie jako Dynamic i wepnę go w Cellpipe z TP. W modemie TP wyłączę DHCP. Rozumiem że taka konfiguracja powinna działać w LAN po zabraniu modemu TP.
Jak wrócę to ustawię modem Netii jako BRIDGE i i na WR543G ustawię PPPoE. Czy WR543G powinien jako adres sieciowy LAN posiadać IP zewnętrzne jakie dostanę od Netii?
Proszę o korektę jeśli coś źle planuję zrobić.
A