Witam wszystkich, mam nieduży problem i zastanawiam się czy dałoby radę go rozwiązać bez dodatkowych inwestycji.
Podpisałem umowę z Vectrą na dostęp do internetu. Dostałem od nich routero-modem Cisco EPC2425. Niestety firma ta nie pozwala użytkownikom na samodzielną konfigurację sieci domowej. W zasadzie nie jest mi to potrzebne poza jednym wyjątkiem. Mam konsolę Nintendo DS i chciałbym od czasu do czasu pograć ze znajomymi po sieci, niestety sprzęt ten obsługuje jedynie połączenia zabezpieczone protokołem WEP (lub otwarte) a Vectra serwuje zabezpieczenie WPA2. Zresztą tak czy inaczej nie chciałbym mieć sieci przez cały czas pod kluczem WEP tylko po to żeby raz w tygodniu przez godzinę pograć. Gdybym miał dostęp do routera to na czas grania bym sobie przestawiał a później wracał do WPA2, no ale jest jak jest.
Posiadam kartę TL-WN721N i pomyślałem, żeby może stworzyć sobie z niej punkt dostępu (niestety konsola nie łączy się w trybie ad-hoc stąd konieczny jest AP), który byłby używany tylko po to żeby podpinać do niego konsolę. Postępując zgodnie z instrukcją przełączyłem kartę w tryb pracy SoftAP i do tego momentu wszystko jest ładnie. Niestety tworząc punkt dostępu nie mam możliwości zmiany zabezpieczenia na WEP (ani nawet otwartą sieć), w polu wyboru jest jedynie WPA2-PSK. Dodam, że system to Windows 7 pro 32-bitowy.
Stąd moje pytanie - czy ta karta daje możliwość stworzenia punktu dostępu zabezpieczonego hasłem WEP albo w ogóle bez zabezpieczenia? Jeśli tak, to w jaki sposób to zrobić? Czy jest to może kwestia sterowników pod Windows 7 (gdzie WPA2 jest jakby standardem) - zmodyfikowane, albo przeznaczone dla starszych systemów dawałyby taką możliwość?
Czy też konieczny będzie zakup własnego routera i ręczne przestawianie hasła i zmiana zabezpieczeń, bo jeśli w tej chwili na routerze mam WPA2, to w żaden sposób nie da rady zrobić access pointa z WEP?
Z góry dziękuję za odpowiedzi i podpowiedzi.
Najprościej kupic router .Wykonać klonowanie adresu Mac karty sieciowej .Router np .TP link WR 841ND lub WR 1043ND v2
Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka
Dzięki za odpowiedź. To, że tak byłoby "najprościej", to ja wiem. Tylko ciekawi mnie czy istnieje inne rozwiązanie, bo mimo, że nie jest to może jakiś astronomiczny wydatek, to jednak jakiś jest a tak czy inaczej będzie mi to służyło jedynie do odpalenia gier góra kilka razy w miesiącu.
rozwiązania chyba nie ma, ale potencjalny wydatek nie musi być astronomiczny, myślę że można zmieścić się w kwocie zbliżonej do paczki fajek
popatrz choćby na pierwsze zdjęcie tam:
przed świętami w "dziale wyprzedażowym" pobliskiego marketu spożywczo-przemysłowego (sieciówki N***o) znalazłem routery D-Link GO-RT-N150 po 15zł (normalnie są 2-4x droższe) - w świątecznym szale zakupowym poszły wszystkie (przynajmniej już ich nie widziałem ostatnio)
na znanym portalu aukcyjnym możesz kupić jakiś używany starszy model routera za grosze (przecież nie potrzebujesz do tego wifi w najnowszych standartach - wystarczy "g")
Dziękuję za prostą i jednoznaczną odpowiedź obydwu panom. Przynajmniej będę wiedział, że nie ma sensu kombinować, bo i tak się nic nie wykombinuje. Pozdrawiam.
Jeśli problem rozwiązany proszę o zamknięcie tematu . W razie kłopotów z konfiguracją sieciową zapraszamy ponownie na forum TP linka . Pozdrawiam.
Dziękuję i przepraszam. Myślałem, że wystarczy kliknąć "solved".