Jaki sprzęt dobrać w infrastrukturze Omada do domu/biura?

Cześć,

aktualnie posiadam router ER605 i switch SG2008P
do domu doprowadzony światłowód do routera od dostawcy a z niego po RJ45 5e do ER605

Planuje na switchu SG2008P, podpiąć 2 switche, 2 eps i omada controler OC200:

• potrzebuje switch zarzadzalny 5 lub max 8 portów do szafy RACK, tam mam 2 NAS (backupowy i na dane prywatne oraz drugi do konteneryzacji projektów, współdzielenia mediów) oraz NVR (kamery wpinane do niego) - dlatego wydaje mi się że 5 portów wystarczy
  • potrzebuję switch zarządzalny 5 portowy, do pokoju w którym mam dwa komputery, jeden firmowy drugi prywatny, chce by się nie widziały, ogólnie prywatny ma mieć tylko dostęp do drukarki i NAS z kontenerami, która będzie zasobem wspólnym - czyli vlany
  • EPS myślałem o wifi6 i mesh, problem mam że te wall wymagają montażu na puszce a ja chciałbym zamontować na ścianie, kable po wierzchu, nie chce kuć tynków.
  • drugi EPS jak sie okaże że pierwszy nie sięga, pewnie sufitowy na piętrze lub wall jeżeli okazało by się że można montować je po wierzchu.

Na switchu SG2008P który obecnie posiadam mam jeszcze podpiety moduł internetowy do sterowania domem.

Finalnie chciałbym mieć dostęp do omada control z telefonu i nie wiem czy ten kontroler wystarczy, czy musze w chmurze dodatkowo licencje kupić ? Bo z Omada Control mam do czynienia pierwszy raz i podoba mi się podział na moduły dlatego się zdecydowałem na takie rozwiązanie u siebie.