Nie wiedziałem do końca w jakim dziale to umieścić, po przemyśleniach "owy" wydał mi się najbardziej właściwy. Do rzeczy:
Proszę o pomoc w doradzeniu jaki router TP-LINK-a kupić. Potrzebuję sprzęt który na firmowym oprogramowaniu pozwoli w ustawieniach na określenie po adresach MAC (+ adres ip na sztywno) kto ma dostęp do sieci i kto ma jaką prędkość - i będzie to dzialać i na WIFI i na kablu.
Czyli: Poszczególny użytkownik będzie łączyć się raz kablem, raz WIFI.. W Przypadku wifi ma mieć z góry okreslony adres ip a w przypadku kabla inny okreslony adres ip - Dostęp do sieci dodatkowo zabezpieczony po adresach MAC a prędkość internetu zależna od adresu ip - Wszystko ma być skonfigurowane na routerze, nie na kartach sieciowych. Liczba użytkowników sieci około 7.
Mam nadzieję, że napisałem to w miarę zrozumiale. Wiem, że praktycznie każdy tp-link ma w standardzie "owe" ustawienia, ale podobno w tańszych modelach w praktyce to nie działa lub działa tylko na kablu - Czy faktycznie tak jest ? ...i jaki model/modele faktycznie pozwolą mi na ustawienia sieci jak powyżej ?
Wiem, że w modelach tp-link które nie pozwlają na takie zabawy można wsadzić inny soft, ale to oznacza utratę gwarancji więc w chwili obecnej nie mogę rozważać takiego rozwiązania.
Posiadam internet radiowy, łącze stałe, to nie DSL.
Proszę o pomoc.