Jaki router podłączany do modemu z UPC

Dzień dobry, planuje wymienić thomson 870ug od UPC na modem Cisco od UPC. Do tego modemu chciałbym podłączyć jakiś porządny routerek... z obecnym thomsonem mam same problemy (m.in. słaby zasięg wifi, a dokładniej to kiepska prędkość po wifi oraz częste rozłączanie, nawet po kablu). Z UPC mam neta do 120Mb/s więc router musi posiadać porty gigabit ethernet + obsługe wifi b/g/n. Zastanawiam się czy warto dopłacać do routera z obsługą a/ac (Obecnie tylko telewizor obsługuje 5Ghz, ale z czasem pewnie się to zmieni, a router ma być na lata). Mieszkam w bloku, w ścianach jest sporo żelastwa. Router znajdowałby się w jednym z rogów pokoju i w najgorszym miejscu miałby do pokonania 2 ściany do kolejnego pokoju.
Na router mogę przeznaczyć ok 250zł (jak coś będzie na prawdę dobrego to powiedzmy do 300zł).
Przeglądając ofertę zastanawiam się nad TP-LINK TL-WDR4300, Router TP-LINK TL-WDR3600, TP-LINK TD-W8970 V3, TP-LINK Archer C2 AC750 i Asus DSL-N16U i TP-LINK TL-WR1043ND.
A jeszcze zapomniałem dodać, do routerka będą podłączone 2 komputery po kablu, 1 laptop po wifi + jeżeli w końcu nie będzie problemów z prędkością po wifi to w końcu podłącze TV po wifi (nie mam za bardzo jak pociągnąć kabla bez robienia remontu :<) oraz od czasu do czasu kilka smartfonów.

Jeżeli nie potrzebujesz 5GHz to polecam WR1043NDv2.

Jeżeli ma to być router na lata i z pasmem 5GHz to bierz Archer C2.

Dziękuje za szybkie odpowiedzi. Mam jeszcze pytanie, czy będzie jakaś różnica w prędkości/zasięgu w 2.4 GHz pomiędzy tymi Archer C2 i WR1043NDv2? Bo różnica w cenie to ok 30 zł więc można powiedzieć, że żadna, a w Archer C2 miałbym już tą obsługę 5GHz, tylko właśnie czy nie kosztem 2.4? Ma on o 1 antenę mniej, czy to jakoś nie pogorszy sygnału?