Jaki router do Neostradę Fiber 80? (parametry łącza)

Hej,
Od lat używam routera DGT FG4, FunBox leży nie rozpakowany. Mieszkam niecałe 500m od centrali, parametry linii niby rewelacyjne( informacje z infolinii)), bez szumów, strat, nowa sieciówka w skrzynce. Obecnie Neostrada 80/8 ale dopiero od paru dni ledwo 45/8 ping 25-30. Do niedawna wojny i prawie pozew, bo miałam max 35/7 i nic nie mogłam im zrobić, bo w umowie jest "DO 80, a minimum to 20" więc jak mi się nie podoba to wypad. Mała miejscowość koło Zielonej Góry, niemal zero możliwości zmiany operatora (bo kable zostaną te same). Muszę mieć neta 24/h, żaden psudo LTE czy inny nie wchodzi w grę. Ogólnie DGT pracuje OK...ale chcę zmienić na coś nowszego, co NIE OBETNIE mi łącza. Już prawie kupiłam TP-Linka w9980 ale przeczytałam, że lubi obciąć. Teraz myślę o Asusie N-17U. Ceny niemal te same. Router za 500-700 mnie nie interesuje. 9980 i n17U mają dobre opinie, chcę czegoś z szansą na mniejsze pingi, bez obcinania mi łącza, nie gubiące ustawień po restarcie...

Przez kilka dni miałam:

Od wczoraj znowu kicha: :cry:

Parametry łącza:

Ten DGT Nie pokazał tłumienia linii jednak margines oznacza że "więcej nie będzie".
Zastosowanie innego routera na pewno nie ustawi tam 80/8Mbit/s

Czy był u Ciebie technik i sprawdzał instalację?

Może ten wykres pomoże:

Byli "technicy", dla nich wszystko jest OK, bo...działa i parametry linii są dobre, no może kilka innych Neo mi "zaszumia". Jak wspomniałam i pokazałam wyżej, jakiś tydzień temu router zgasł i po 10min było 45/8, działało w tym czasie stabilnie, wczoraj zgasł i ledwo 37/7. Ogólnie zależy mi na Uploadzie (on jest OK czyli max), ale Pingi przy grze na kablu na PS4 to...100, do tego szukam czegoś nowocześniejszego niż obecny DGT.

Jak miałaś te 45/8 to pingi były OK? Choć nie sądzę żeby się znacząco różniły od tych przy 37/7.
Sieć orange zanim wypuści Twój pakiet w "internet" ma sama w sobie straty ( około 30-40ms) Grając na PS4 łączysz się najczęściej z serwisami zagranicznymi przez co droga pakietu się wydłuża i stąd te ping 100.
Lepsze pingi są na neostradzie 6Mbit/s w trybie fast path.
Technik założył Ci do instalacji splitera ( jeśli masz telefon) czy linia z zewnątrz przychodzi bezpośrednio do routera?

W kwestii W9980 czy innego TP-Linka ADSL-owego można powiedzieć że potrafi obciąć synchronizację a co za tym idzie prędkość po to aby uzyskać większą stabilność łącza (mniejsza ilość błędów CRC). Tak jest napisane oprogramowanie i nie zmienisz tego. Idąc dalej tym tropem nikt ci nie zagwarantuje że kupując W9980 nie będzie jeszcze niżej niż na DGT a wszystko zależy od parametrów linii i jej zaszumienia.
Najlepiej kupić przez internet mając 14dni na odesłanie sprzętu w razie niezadowolenia z pracy routera.
Miałem kilka razy styczność z DGT i nikt nie narzekał na jego pracę, to co się słyszy w sieci też ma pozytywne opinie.
O Asusie pozwolisz że się nie wypowiem bo to konkurencja a jak sam widzisz forum jest pod szyldem TP-Linka.

Mam splitter LEA pce coś tam, pingi były te same przy 45, czyli albo sobie głowy nie zawracać, bo w9980 cudów nie zdziała albo kupić go, "testować" kilka dni i ewentualnie odesłać...tak czy siak - bardzo dziękuję za szybkie odpowiedzi.

Osobiście został bym przy DGT, ostatecznie dokupił jakiś dobry router WAN-owy do zarządzania siecią ale wybór należy do ciebie.
Pozdrawiam!