Witam.
Chcę postawić sieć VPN aby urządzenia podpięte do sieci mogły się ze sobą komunikować.
Routery jakie chcę użyć to: TD-W8960N, chyba, że ktoś mi poleci jakieś inne (tańsze)
Do każdego routera będzie podpięte jedno urządzenie, wszystkie muszą być w jednej sieci, inaczej nie będą się widzieć.
To co chcę zrobić, wygląda tak:
Opis konfiguracji znalazłem taki: http://www.tp-link.com.pl/article/?faqid=244
Router 1 będzie łączyć się z pozostałymi, ale routery od 2 do 6 ze sobą nie muszą się łączyć.
Mam kilka pytań.
Czy routery muszą mieć stałe IP?
Czy routery od 1 do 6 mogą być podpięte do internetu za pomocą innego routera, czy muszą być bezpośrednio podpięte do kabelka z internetem od dostawcy?
W przykładzie konfiguracji, który podałem powyżej są 2 routery które się łączą między sobą.
Jak skonfigurować routery aby router nr 1 łączył się z pozostałymi pięcioma?
Czy da się zrobić taką konfigurację?
jaki ruch będzie generowany w sieci i do czego ma służyć ten VPN?
prędkość łącza down/upload w miejscu zamontowania serwera?
Niestety nie mam doświadczenia w łączeniu tylu routerów W8960N, sam producent mówi o połączeniu dwóch routerów boję się o wydajność głównego routera (serwera) bo jak by nie patrząc to ciągle urządzenie SOHO (domowy użytek) i czy nie lepiej wykupić sobie usługę gdzieś na zewnątrz.
Napisałem o IPSec ponieważ takie informacje znalazłem w internecie, może być OpenVPN lub PPTP - dla mnie nie ma różnicy, byle działało
Nie wszystkie łącza są ADSL - podałem ten router ponieważ przykład, który znalazłem był oparty na tym routerze
Ruch będzie bardzo mały. Każdy z routerów od 2 do 6 będzie się łączyć z routerem 1 raz na 2 godziny w celu sprawdzenia ważności licencji
Router 1 będzie podpięty do internetu: down 4 Mb, upload 0.6 Mb
O jakiej usłudze zewnętrznej piszesz?
W urządzeniach podpiętych do routerów mogę ręcznie zmieniać tylko parametry połączenia do sieci, nie można wgrywać do nich programów.
Trudno coś doradzić nie znając szczegółów co to za aplikacja, jakie urządzenia, jakie licencje. Jeżeli ma to na siebie zarabiać zlecił bym to komuś kto zajmuje się tym na co dzień a przy okazji załatwił sobie wsparcie techniczne w razie problemów na przyszłość. Trzeba poznać dokładną specyfikacje urządzeń aplikacji, jakie masz dokładnie łącza w tych lokalizacjach i wtedy coś powiedzieć i doradzić, dobrać odpowiedni sprzęt do wymagań.