Witam serdecznie.
Z końcem maja 2015 kończy mi się umowa na telefon z internetem w firmie Netia, której jestem abonentem już od 6-7 lat i za który na tą chwile płacę 75,90 zł.
Telefon to 200 minut do wszystkich (nie korzystam z niego wcale), a szybkość internetu Netii waha się u mnie między 3-4 Mb/s 12 Mb/s (większość pomiarów to raczej 7-8 Mb/s)
Do końca kwietnia muszę zdecydować czy dalej z korzystać z internetu Netii, czy może rozwiązać umowę i internet wziąć np. mobilny LTE z Play. W rozmowie z konsultantem Netii z biura utrzymania klienta dostałem propozycję obniżenia rachunku do 69 zł przy tym samym abonamencie na telefon i internet, co mnie raczej rozbawiło a nie zaciekawiło :evilwink:
Od paru dni mam w domu router Huawei B315 z LTE Play, wzięty na próbę (7dni za 30zł) do przetestowania. Odczucia co do internetu są bardzo pozytywne, za to sam router B315 wywołuje odczucia bardzo mieszane (biały kolor i dość lichy plastik w dotyku i wyglądzie).
Testy szybkości internetu na kablu z Netii i mobilnego internetu Play w sieci LTE i 3G:
(Netia z internetem do 10Mb/s)
(LTE Play, 2-kreski zasięgu)
(LTE Play, 5-kresek zasięgu w 3G)
Wyraźnie widać różnicę na korzyść mobilnego LTE z Play i nie ma wielkiej tragedii jak stracimy zasięg LTE na słabszy 3G.
Pełen zasięg w 3G (5-kresek) jest w całym domu przez cały czas, zasięg LTE (2-kreski) mam tylko w niewielu miejscach w domu ale ogólnie przez ostanie parę dni raczej dość rzadko spadał do 3G.
Koszty:
Netia - 69,90 zł za tel.+ internet do 10 Mb/s, gdybym przedłużył umowę na 24-miesiące (własny router Pentagram P6343)
LTE Play - 29,99 zł tylko karta SIM z limitem 25 GB, w nocy od 0.00-8.00 bez limitu (przez 6 miesięcy bez limitów)
LTE Play - 69,99 zł karta SIM + router Huawei B315 z limitem 25 GB, w nocy od 0.00-8.00 bez limitu (przez 6 miesięcy bez limitów)
LTE Play - 49,99 zł tylko karta SIM całkowicie bez limitu
LTE Play - 89,99 zł karta SIM + router Huawei B315 całkowicie bez limitu
Jeżeli wziąć mobilny internet LTE Play bez limitu: 89,99 zł karta w ofercie z ruterem B315, to na 24-miesiące wydamy:
89,99 zł x 24-m = 2159,76 zł minus rabat 20 zł przez 6-miesięcy = 2039,76 zł.
Można też wziąć samą kartę z limitem 25 GB / 29,99 zł i zakupić na portalu Allegro, bardzo dobry router Huawei B953 za około 520 zł z przesyłką, co daje nam dużo niższą kwotę: 29,99 zł x 24-m + 520 zł = 1239,76 zł.
Cena internetu z Netii na 24-miesiące: 69,90 zł x 24 = 1677,60 zł (bez routera)
Jeżeli pobieramy dużo danych to limit 25 GB może być dla nas za mały, wtedy możemy bez problemu dopłacić 20 zł i mieć internet LTE bez limitu.
Nie testowałem szybkości LTE Play po wykorzystaniu limitu 25 GB, bo karta którą dostajemy za 30 zł na 7 dni nie posiada limitu.
Prawdopodobnie wybiorę wariant samej karty za 29.99 zł bez limitu przez 6-miesięcy + router Huawei B593, a po pół roku kiedy przejdę na limitowane 25 GB podejmę decyzję czy limit wystarcza do komfortowego funkcjonowania czy nie
Testowałem też w domu internet LTE z Plusa ale nie mogłem złapać zasięgu sieci na routerze. Zasięg sieci był tylko na poddaszu ale sygnał WiFi prawie nie docierał na parter.