Witam,
Dostałem taki temat do ogarnięcią, ale wg mojej skromnej opinii wydaję się być to niewykonalne.
Człowiek poszedł do sklepu i kupił TL-WDR4300. Dał mi je w dłoń i powiedział, że urządzenie nie ma działać jako router, bo ma działać tylko jako AP tak dla użytkowników sieci jak i dla sieci Guest Network z dodatkowym założeniem, że serwer DHCP nie jest na tym routerze, a na innym routerze.
No i teraz jest problem taki, że bez większego problemu udało się wyłączyć serwer DHCP na TL-WDR4300, ustawić sieć WiFi dla użytkowników sieci tak aby korzystali z innego serwera DHCP w tej samej sieci, ale pomimo ustawienia sieci Guest Network na tym TL-WDR4300 i próby podłączenia się do tej sieci to każdy kto łączy się do sieci Guest Network nie otrzymuje adresu IP.
Dla mnie to jest tak, że wyłączenie serwera DHCP na tymże TL-WDR4300 powoduje, że użytkownicy sieci gościnnej nie otrzymują adresu IP.
Pytanie czy można włączyć serwer DHCP tylko dla sieci gościnnej, tak aby nie włączać serwera DHCP dla innych użytkowników podłączony do tego AP ??
Pozdrawiam
Nie, nie da się. Włączając serwer DHCP robisz to dla całego routera i wszystkich sieci.
Dzięki za odpowiedź.
Zawsze jest opcja włączenia serwera DHCP o parametrach podobnych jak DHCP który istnieje w sieci. Nie będzie miało to wpływu na działanie sieci.