ER7206 tunel OpenVPN przestał działać po zmianie WAN IP

Router TPLink ER7206, hostował mi tunel OpenVPN na moje własne potrzeby. Niestety, mój ISP zmienił mi adres IP (publiczny) na inny. Oczywiście w routerze zmiana zaistniała, wygenerowałem nowy profil ovpn (i tak, jest w nim nowy adres), nawet w ogóle wykreowałem cały tunel od nowa i wciąż to samo: tunel się zestawia, otrzymuję na kliencie adres IP, na serwerze widzę tą sesję. NIestety nie ma żadnej łączności, ani z klienta nie pinguję adresacji LAN po stronie routera, ani z routera nie pinguję IP przyznanego klientowi.
jedyne, co mi się udało ustalić samemu, to że problem jest chyba z routingiem i to po stronie serwera. Zgodnie z konfiguracją, tunel przyznaje adresy 10.5.8.0/24, klient otrzymał adres 10.5.8.6. Zaś w tablicy routingu na routerze widzę sztywny routing:
10.5.8.2 255.255.255.255 0.0.0.0 tun_server2

Jak pisałem, ten tunel wcześniej działał, wręcz cieszyłem się, że jego wykreowanie to były trzy kliknięcia na krzyż, jedyne, co się zmieniło to WAN IP. Portów mi raczej nie pozamykali, bo wtedy tunel by się nie zestawiał wcale. Zatem co się mogło stać, że to przestało działać?