hej,
w tej chwili mam dwa routery 1043nd gdzie jednego z nich chciałbym wymienic na dwupasmowy to na przyszłosc i mam urządzenia 5ghz które przetestuje na tym pasmie w domu.
Które polecacie dupasmowe na N i dwu na AC tak aby jakością zwłąszcza zasięgu dorównywało lub może przewyższało model 1043nd?????
Co najwazniejsze chciałbym aby ten router (tak samo jak 1043nd) miał dedykowany gargoyle i tu pytanie któe to wersje bo chyba nie wszystke wersje np archera posiadają gargoyle albo tylko experimental??
pozatym czy będzie konflikt na gargoyle jak będzie jeden router 1043nd a drugi np archer c5 na experimental??
czyli szukam lepszego dwupasmowego konkurenta dla 1043nd.
dzięki za wyczerpujące info.
Żaden Archer nie posiada narazie stabilnego Gargoyle. Wydania rozwojowe (1.7.0-1.7.2) są tylko na C7v2 i C5v1.
Pasma 5GHz nie można porównywać w zasięgu do 2,4GHz. Inna propagacja fal i przez to słabszy zasięg na 2,4GHz, ale za to więcej wolnych kanałów i większe możliwości w paśmie AC.
dzięki czyli to czego sie spodziewałem...ciężko to rozsądzić bo wydaję mi się że 5ghz ma niewiele zalet w porównaniu do 2,4ghz a sprzętowo wychodzi na to że nie mamy nic dobrego i mocnego z zewnetrznymi antenami które by zaimponowały...
szczerze powiem że nie wiem i nadal się waham mimo że net w domu mam szybki a wi fi (jak pisałem w innym wątku) 65-77mb/s a na androidzie ok 10-15mb/s ale to wszytko zależy od siły i jakosci odbiornika... . moze odwaze sie na stwierdzenie ze sprzet nie dorasta jeszcze do technologii 5ghz.
Sprzęt dorasta, tylko przepisy ograniczają.
Ja w paśmie AC osiągam ponad 300Mbit/s
Wszystko jednak oz zasięgu zależy.
Archer C5 i C7v2 to prawie identyczne sprzęty z WR1043NDv2 główna ich różnica to WiFi
..czyli jak piszesz to podobne sprzęty do 1043nd mimo iz w archerach antena do 2,4 jest wewnątrz i ma mniejszą siłę.
dochodzimy do wniosku że bez względu na sprzęt trzeba wiedziec czy korzyta sie z 5 ghz czy nie bo jak piszesz polecasz serię archer i to pewnie od C5 w góre czy tak??
ja z AC korzystac pewnie nie bede ale chetnie urzył bym 5ghz ale nie chce tez kupić: super sprzęt-drogi którego nie wykorzystam również z rewelacyjnym gargoylem i wtedy będzie to bezsensu.
bo jak patrze na "bebechy" archerów i 1043 to podobne ale inne funkcje i brak oprogramowania altern..
jak wersja experiental sprawuje sie na archerach?
prócz archer C5 biorę pod uwagę również TL-WDR4300.