Dwa routery w dużym domu

Witam. Mój pierwszy post 8)
Posiadam neostrade i do niedawna jeden router TD-W8951ND (http://www.tp-link.com.pl/products/details/?model=td-w8951nd#app). Niestety zasięg nie obejmuje całego domu dlatego kupiłem taki sam i chciałem go podłączyć na tej samej zasadzie:
-na dole w domu router jest podpięty do gniazdka tel. i łączę się przez WiFi
-na górze chciałem podłączyć nowe urządzenie w ten sam sposób i tu jest problem
Przeszukałem teraz sieć i okazuje się że na jednej linii tel. nie mogą być podłączone dwa urządzenia. Wcześniej przez myśl mi nie przeszło, że może być taka niedogodność.
I teraz pytanie do Was. Jak mogę wykorzystać te dwa routery i mieć internet w całym domu? Czytałem, że można podłączyć routery kablem sieciowym RJ45 i odpowiednio skonfigurować nowe urządzenie. Może ktoś już robił takie coś? Ten kabel musi być dosyć długi (ok. 20m) żeby połączył oba routery. Nie stracę na jakości połączenia?
Będę wdzięczny za instrukcję krok po kroku jak się z tym uporać, zwłaszcza jak skonfigurować routery (czytałem że coś trzeba wyłączyć w drugim). Jestem nowicjuszem w tworzeniu sieci dlatego proszę o wyjaśnienie tego "po chłopsku" :wink:
Pozdrawiam.

Mówisz o dwóch urządzeniach W8951ND połączonych skrętką komputerową? To co piszesz w poście jest trochę chaotyczne.

Tylko połączenie kablowe portami LAN. Na drugimurządzeniu musisz wyłączyć serwer DHCP. Nazwę sieci ustawić dowolnie i hasło też. Trzeba także zmienić adres LAN aby uniknąć konfliktu adresów. Adres ustaw sobie na 192.168.1.222.

Tak. 2 takie same routery. Jeden na dole, drugi na górze.

A mam go konfigurować do połączenia tak jak stary tzn. login i hasło z neostrady + VCI,VPI? Czy może będzie pobierał te informacje ze starego routera?
I pytanie które padło wcześniej. Czy kabel (skrętka 8 żyłowa - tak?) o długości ok. 20m nie będzie zmniejszać jakości połączenia?
Dzięki za tak szybką odpowiedź.

Nie, nie trzeba go konfigurowac jak pod Neo. Jakosc polaczenia nie spadnie. Skretka mozesz przesylac sygnal do 100m.

Super. Dzięki raz jeszcze. Kupuję kabel i będę kombinował. :slight_smile:

Czekamy na rezultaty. Działamy 24/7.