Jest publiczna sieć wifi udostępniająca internet, z której korzystają moje komputery.
Chciałbym zrobić własną bezprzewodową sieć z takimi założeniami:
Mój router łączy się z siecią publiczną.
Komputery w mojej sieci korzystają z internetu publicznego z pośrednictwem mojego routera.
Komputery w mojej sieci mogą się łączyć ze sobą.
Komputery w mojej sieci są odizolowane od komputerów podłączonych bezpośrednio do sieci publicznej.
Ktoś mi poradził zakup router z możliwością pracy w trybie bridge TL-WR743ND.
Niestety to nie działa tak jak oczekiwałem. Żeby korzystać z internetu muszę wyłączyć serwer DHCP na TL-WR743ND, a wtedy po podłączeniu do mojego routera otrzymuję adresację z sieci publicznej.
Przy włączonym serwerze DHCP mam odrębną sieć ze swoją własną adresacją, jednak nie mogę korzystać z internetu z sieci publicznej.
Szukałem rozwiązania w internecie i wydaje mi się, że tryb bridge to chyba jednak nie jest to, w takim razie jak rozwiązać ten problem?
Nie mam możliwości podłączenia się kablem do publicznego routera.
potrzebujesz co najmniej sprzętu z trybem WISP czyli prawdopodobnie wystarczy przekonfigurowac twój sprzęt
(jeśli jednak chcesz maksymalnej wydajności, to warto pomyśleć o konfiguracji 2 urządzeń: AP-klient + w zasadzie dowolny router WiFi)
założyłem, że masz v2 http://www.tp-link.com.pl/Resources/document/TL-WR743ND_V2_user_guide.pdf
jest to konfiguracja w/g punktu 3.2.1 (str. 14)
wszystko to jest OK, o ile operator nie obniża TTL do 1
Dziękuję bardzo, to było proste.
Operatorem jest Tepsa (usługa Neostrada), mam nadzieję, że TTL w tym przypadku nie będzie problemem.
Czy wydajność o której piszesz dotyczy internetu, czy komunikacji między komputerami w mojej sieci?
skoro to neostrada, to nie występuje problem z TTL
DNSy ustaw sobie statycznie na
194.204.152.34 i 194.204.159.1
zawsze każdy tryb, który wykorzystuje ten sam tor radiowy do 2 różnych zadań ma wydajność obniżoną o ponad 50%
nie wiem o jakich prędkościach mówisz, ale 2x tak
szczególnie w przypadku szybszych opcji neo może to być odczuwalne