Czy ktoś mógłby mi pomóc prawidłowo soknfigurować DECO M5 aby działało z Neostardą Orange (światłowód) zamiast FunBoxa 2.0.
Ustawiam DECO M5 w tryb router.
Wybieram połączenie IPv4 PPPoE,
wpisuję użytkownika uzytkownik@neostrada.pl (czy może powinienem uzytkownik@neostrada.pl/ipv4 czy może uzytkownik@neostrada.pl/ipv6) i hasło
W konfiguracji daję VLAN: 35 i priorytet: 0
Połączenie IPv6 jest jest wyłączone
Niby wszystko jest ustawione tak jak w poradnikach do neostrady piszą, ale DECO nie chce się połączyć.
Czy ważne jest w który wtyk włożony jest kabel do WLAN
Tak oczywiście chodzi o WAN.
Podłączam bezpośrednio z ONT do gniazda w DECO M5 (czy któreś gniazdo jest przeznaczone jako WAN?).
Czy ktoś ma DECO M5 i udało mu się podłączyć z Orange Neostrada światłowód?
Ktoś zasugerował aktualizację firmware, a ktoś inny - ręczne dopisanie DNSów, bo operator nie podawał automatycznie.
Jak jest opcja to ja bym popatrzył na logi - co się dzieje.
Gniazda - to raczej obojętne, bo to switch jest - ogólnie to ja bym postawił przed tym jakiś solidny router, bo funkcjonalność tego i diagnostyka są mocno ograniczone. Ale działać powinno.
Firmware aktualny. Próba połączenia trwa dość długo co wskazuje na timeout a potem nie widać aby pobrał IP, maskę, DNS itp.
Spróbuję zdobyć inny router z możliwością połączenie przez PPPoE i VLAN i sprawdzić czy to nie wina dostawcy.