Witam.
Wgrane miałem najnowsze DD-WRT do tego routera. Chciałem powrócić do oryginalnego softu. Jako, że niestety przez standardowe wgranie z poziomu przeglądarki wgrywanie się nie powodziło gdyż i tak po wgraniu zostawało DD-WRT. Wgrywałem pliki z boot i bez boot.
--- w tym miejscu było jedno [w], po kilkunastu sekundach wcisnąłem na klawiaturze w kilka razy
root@WR-TL1043ND V2:/tmp# w
-sh: w: not found
root@WR-TL1043ND V2:/tmp# w
Połączenie z hostem przerwane.
Po tym zabiegu niestety router nie załącza się. Zapalają się wszystkie diody i po chwili gasną i znów zapalają się wszystkie prócz diody WIFI i USB i znów gasną i za chwilę od nowa wszystkie i gasną i tak w kółko. Czekałem z 15min i dalej to samo. Po wyłączeniu z gniazdka elektrycznego routera i włączeniu niestety dalej to samo.
Dziwna sprawa wyszła bo ddwrt nie chciało odblokować partycji flash "linux" gdzie jest nagrane firmware a mimo tego rozpoczęto wgrywanie softu.
Jako że masz WR1043NDv2 to nie posiadasz trybu recovery więc czeka Cię zakup interfejsu UART-TTL i podłączenie się bezpośrednio do płyty routera.
Witam.
Minęło sporo czasu od ostatniego posta ale niestety człowiek zapracowany jest :-
W końcu kupiłem UART TTL na CP2102, a dokładnie taki: http://allegro.pl/konwerter-usb-to-ttl-cp2102-arduino-przejsciowka-i5559220055.html
Akurat pod ten model nie znalazłem instrukcji jak przywrócić firmware. Czy może ktoś podać jakiś 100% pewny poradnik jak wgrać z powrotem oryginalne FW do tego routera?
Pozdrawiam.
Poradnik jest OK tylko komendy będą się trochę różnic:
tftp 0x80060000 firmware.bin
erase 0x9f020000 +0x7c0000
cp.b 0x80060000 0x9f020000 0x7c0000
boot.m 0x9f020000
Niestety nie mogę połączyć się z Putty.
Podłączam kable według tego rysunku (zarówno wersję jedną przekreśloną jak i drugą):
ustawiam port COM3 według tego co pokazuje menadżer urządzeń. W putty ustawienia te same czyli COM3 115200. Podłączam router do zasilacza i włączam go przyciskiem. Klikam open w putty i wyskakuje okienko Putyy COM3 i nic się nie dzieje. Czarne okno bez żadnego logu za każdym razem nawet po kilku minutach. Na routerze albo migają wszystkie diody jak opisałem w pierwszym poście albo palą się na stałe 2 lewa i jedna prawa.
Jeżeli robiłeś zamiany pinów to mogło dojść do uszkodzenia konwertera albo routera. Podłącz tylko konwerter do komputera i zewrzyj linie tx z rx i zobacz czy możesz pisać w putty.
Mówisz o uszkodzonej linii TX w konwerterze czy routerze?
I dokładniej o jakie miejsca z rezystorami chodzi? Żeby dać rezystor na liniach TX i RX między konwerterem i routerem? I ile ohm?