[d-link go-rt-ac750] Rozłączanie wi-fi, zaniki sygnału, bardzo mała prędkość

Witam!
Mam problem z nowo zakupionym sprzętem. Niestety urządzenie kilka razy dziennie rozłącza wi-fi. Nie jest to nawet samo rozłączanie, tylko sieć całkowicie znika, nie jest wyświetlana przez urządzenia. Trwa to zazwyczaj nie dłużej niż 2-3 minuty i po tym czasie sieć znów jest dostępna.
Dodatkowym problemem, który pojawiał się z resztą przy poprzednim urządzeniu jest niska prędkość. Internet 100Mbps od wrocławskiego dostawcy- Moico- na jego własnym łączu (chyba). Router jest pierwszym urządzeniem po mojej stronie, następne są 3 laptopy podłączone przez wi-fi oraz smartfony. Po kablu prędkość ~98Mbps natomiast po wi-fi maksymalnie 10, a ostatnio nawet spadek do 3Mbps. Było to przyczyną wymiany routera, ale nie wiele to pomogło. Dodam jeszcze, że mieszkam w sporym bloku i obłożenie kanałów jest ogromne, a trafienie na wolne pasmo jest praktycznie nie możliwe :-
Będę wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu moich problemów, oczywiście w razie potrzeby wszelkie dodatkowe informacje z przyjemnością dostarczę :smiley:
Dzięki i pozdrawiam :slight_smile:

Pokaż scan z programu inSSIDer.

Hmm, nie wiem za bardzo o jaki scan chodzi, jestem w tym zielony :stuck_out_tongue: ale mam ładnego screena :smiley:

Masz możliwość ustawienia pasma 20MHz w tym routerku?

Tak, mam do wyboru opcję 20MHz lub 20/40MHz, która jest domyślna.

Próbowałeś ustawień obu?

Tak, próbowałem. Problem częściowo rozwiązany poprzez zmianę karty sieciowej. Prędkość wzrosła do ok 15 Mbps, co jest wynikiem nawet zadowalającym. Dzisiaj router nie zerwał już połączenia ani razu, zobaczę jeszcze jak będzie wieczorem przy większym obciążeniu. Jeśli wszystko będzie ok, zamknę temat.
P.S. Wydaje mi się, że mimo wszystko 15Mbps to mało, więc jeśli ktoś ma jakiś pomysł jak to trochę przyspieszyć chętnie posłucham :wink: Nowa karta sieciowa w laptopie to TP-LINK TL-WN725N. Oczywiście zmiana karty pomogła tylko w przypadku laptopa, na innych urządzeniach (smartfon) prędkość nadal ~2-3Mbps. :\