Witam. Mój pierwszy post, więc nieco tremy...
Przechodzę z neostrady na łącze innego dostawcy zakończone jakimś mikrotikiem z IP=192.168.0.1, na którym jest DHCP. W mojej sieci komputery też mają STAŁE adresy IP typu 192.168.0.x, ale ze względu na jeden stary i głupi program, pozmieniać ich nie mogę.
Chcę między mikrotika a LAN wstawić posiadany już router TD-W8970 i skonfigurować go jako firewall. Później może dołożę backupowe 3G, ale na razie nie ma to znaczenia.
Wyobrażam sobie to tak, że TP-Link będzie na WAN miał adres 192.168.0.2, a na LAN 192.168.0.100, który też ustawię jako bramę domyślną do Internetu. I teraz powstaje pytanie - czy to zadziała? Nie znam się za bardzo, ale czuję, że nie zadziała. Jeżeli tak się nie da, to czy jest możliwość skonfigurowania TP-Linka tak by to działało, czy też muszę poprosić ISP o zmianę adresów DHCP z mikrotika?
Do tego momentu jest OK.
Jeśli chcesz mieć W8970 jako firewall to on musi działać jako router więc będzie inna podsieć czyli 192.168.1.1
za nim wszystkie sprzęty będą miały 192.168.1.x
Niestety, nie mogę zmienić IPków w sieci lokalnej. Ogranicza mnie jeden program, który przestaje działać, gdy mu się zmieni IP. Zatem jak rozumiem pozostaje jedynie poproszenie ISP by zmienił IP na WAN, a wtedy mogę ustawić to co chcę.
Najłatwiej tak bedzie. wtedy dostaniesz na wan np 192.168.5.1 a w lan IP sobie ustaw 192.168.0.1. to nie będziesz musiał zmieniać konfiguracji sieci.
Dzięki, wszystko jasne