Mam takie pytanie jak prawidłowo połączyć modemorouter Cisco EPC3928S od Vectry z moim TL-WR1042ND.Chodzi mi o to aby wifi było z TP-Linka,dodam że ten badziew z Vectry jest tak ustawiony ze można po lanie podłączyć tylko 2 urządzenia a po wifi nie przydziela wszystkim urządzeniom adresu,a w szczególności smartfonom z Androidem.Jaki IP mam ustawić w TP-Linku,dynamiczny czy statyczny?
Podłącz WAN-em do modemu Vectry i sprawdź czy dostaniesz jakąś adresację na WAN-a (zakładka status routera). Po podłączeniu zrób reset prądowy modemu Vectry (wyłącz/włącz).
tak po resecie do ustawień fabrycznych TP-Linka,przydzielił mu dynamiczny IP
Masz dostęp do internetu przez TP-Linka?
Mi chodzi o to czy TP-link dostał jakąś adresację z modemu. Miałem na myśli estart prądowy modemu Vectry (wyłącz i włącz zasilanie).
tak zrobiłem jak napisałeś i tp-link dostał IP ponieważ łączę się z nim za pomocą wifi tylko nie mogę się do niego zalogować (do TP-Linka)
Masz podłączenie modemu do WAN-a?
tak modemorouter Cisco EPC3928S podłączyłem do wan TL-WR1042ND i zrobiłem restart prądowy Cisco .Teraz jestem połączony z netem przez wifi poprzez TP-Linka
No to logując się przez przeglądarkę internetową na adres bramy internetowej powinieneś mieć podstęp do konfiguracji routera.
Skoro masz dostęp do internetu pozostaje konfiguracja sieci bezprzewodowej (nazwa SSID oraz jej zabezpieczenia - hasło).
nie muszę w TP-Linku ustawić adresu na statyczny i wył DHCP?
Nie bardzo rozumiem w jakim celu? Co chcesz osiągnąć że się tak zapytam?
po pierwsze ustal albo odpowiedz, w jakim trybie pracuje twoj modem vectry ? jesli w trybie router to dostajesz adres z puli prywatnej i wtedy twoj tplink dziala jako drugi NAT. na swoim routerze ustawiasz zawsze dynamiczny IP, wifi z vectry mozesz wylaczyc przyciskiem na modemie, a na swoim normalnie ustawiasz dhcp i robisz konfiguracje wifi ze swoim ssid.