Witajcie,
Przez ten miesiąc walczyłem z UPC o danie mi modemu zamiast modemo routera. Wszystko świetnie tylko nie potrafię go skonigurować na WDR4300 z Luci.
Tutaj macie wyciąg z ipconfig przy przpiętym modemie bezpośrednio pod komputer.
No a w zakłądce WAN z Luci napisałem tak: (Serwer DHCP jest wyłączony)
A w zakładce LAN jest tak:
Niestety nadal to wszystko nie działa przy podłączeniu "ISP -> Modem kablowy -> WDR4300 -> PC" w PC internetu nie ma. Moglibyście kierowac co robie źle?
Masz na myśli to połączenie "ISP -> Modem kablowy -> WDR4300 -> PC" to nic nie wpisuję windows sam sobie wszystko ustawia, tylko ten Luci nie potrafi, na oryginalnym FW wszystko ładnie z automatu działa...
Ale mac nadal siedzi w pamięci router dostawcy (tablica ARP) który rozdaje adresację w sieci. Dopiero koniec sesji (połączenia router dostawcy <-> modem) powoduje wyczyszczenie tej tablicy i możliwość "zaciągnięcia" nowych danych.
Jeszcze jedno pytanie mam.. Czy da się zrobić tak, abym na jedynym używanym porcie ethernet (lan) miał zewnętrzne ip? W skrócie do PC po kablu chcę mieć zewnętrzne a wifi może być wewnętrzne..
Jeżeli masz jedno IP dostępne od operatora to nie da się. Poza tym jest to dość niebezpieczne. Lepszym rozwiązaniem jest przekierowanie odpowiednich portów na routerze względem usług/serwerów które potrzebujesz udostępnić w internecie,
DDNS to domena (nazwa) zamiast adres IP. Czyli zamienia twój zewnętrzy adres IP (numeryczny) na nazwę łatwą do zapamiętania. Można używać ich wymiennie.