Brak stabilności połączenia TD-W8970

Witam Wszystkich
Posiadam Neostradę do 20Mb/s oraz TP-Linka TD-W8970 v1 (0.6.0 2.13 v000c.0 Build 140919 Rel.52310n).
Zmagam się ostatnio z brakiem stabilności połączenia. Jeszcze kilka tygodni temu miałem Sagema 2704, sesje na nim miałem maksymalne po 24 godziny (niestety spaliła go burza). Do momentu kupna nowego routera, pożyczyłem od znajomego Funboxa, na nim sesje były bardzo zrywane i prędkość spadła do minimalnej 12 Mb/s.
Teraz mam TP-Linka TD-W8970 v1. On z miejsca połączył się na maksymalnej prędkości jaką mogę mieć, czyli około 16 Mb/s, ale z kolei jest taka sytuacja, że zrywa połączenia, co kilka lub kilkanaście godzin i za każdym razem gdy zerwie połączenie, to Internetu zawsze nie ma przez 5 minut (plus minus kilkanaście sekund), a potem Internet automatycznie wraca. Na jutro jestem umówiony z monterami od Orange, którzy maja sprawdzić łącze, ale czy ktoś może spotkał się z taką sytuacją w przypadku TP-Linków, że dokładnie na 5 minut urywa połączenie.
Konfiguracja jest poprawna w stosunku do centrali, do której jestem podpięty, czyli 0/35; PPPoE/LLC. Router wielokrotnie resetowałem do ustawień fabrycznych. Firmware wydaje mi się, że mam najnowszy, bo nie znalazłem wyższej wersji. Podłączenie mam poprawne, nie posiadam telefonu stacjonarnego.
Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek sugestie.

Jesteś pewny że powinno być PPPoE? Próbowałeś PPPoA/VCmux?
Pokaż parametry linii na jakiej synchronizuje się router względem DSL-ama?

Dzwoniłem dzisiaj nawet na Orange Expert i tam też mi potwierdzili, że jestem podpięty do centrali najnowszego typu, gdzie powinienem ustawić PPPoE LLC, natomiast ustawienie PPPoA VCMux może, ale nie musi powodować w moim przypadku zrywanie połączenia, ale nie próbowałem do tej pory PPPoA, więc na pewno spróbuje. Poniżej screen z TP-Linka.

EDIT: 24.09.2015, 16:25
Byli u mnie dzisiaj Panowie monterzy z Orange i przepieli mnie na centrali na nowe porty i zrekonfigurowali wszystko jeszcze raz. Na chwilę obecną parametry mam takie, jak poniżej. Na mojej linii w życiu tak dobrych wyników nie miałem, jak po tej dzisiejszej naprawie. Co do tych 5 minutowych przerw, to powiedzieli, że jeśli to będzie sie powtarzać, to teraz będzie wina tylko routera. Będę musiał teraz obserwować przez kilka dni sytuację. Na razie działam cały czas na PPPoE LLC.