Brak połączenia w drugim komputerze (TD-W8970)


(navka) #1

Witam
Od jakiegoś czasu mam problem z połączeniem się do sieci na swoim komputerze. Posiadam router TD-W8970. Gdy włączam tylko mój komputer, połączenie jest bezproblemowe, jednak gdy włączam go jak już jeden komputer jest włączony, to 9 na 10 razy w moim nie ma internetu. Wtedy, jedynym wyjściem jest odłączenie i podłączenie kabla Ethernet w routerze (czasem i do innego gniazda)
Co może być przyczyną problemu?
Pozdrawiam


(szopen) #2

nie wiemy, przyczyna nie wynika z opisu problemu, trzeba zrobić podstawową diagnostykę sieci
nie zaszkodzi też wrzucić screenshoty z konfiguracja routera


(navka) #3

Proszę więc powiedzieć screena z której zakładki z konfiguracji routera wysłać to zaraz wrzucę


(szopen) #4
  • status
  • network pierwsze 6 pozycji
  • DHCP pierwsze 2 pozycje
    bardzo istotne jest polecenie
    ipconfg /all
    na komputerze który ma dostęp do internetu i na tym który nie ma

(navka) #5

Z kompa ktory ma dostęp zrzucić też ss'y czy tylko zrzut ipconfig?


(Marcin) #6

Widzę że kolega @szopen jest nieaktywny więc napisze w jego imieniu,.
Im więcej informacji tym lepiej, ważne aby miały krótki opis co z czego jest :slight_smile:


(navka) #7

Ok, zarzucam screeny
Z kompa brata (ten który zawsze się łączy z netem) jestem w stanie wysłać póki co tylko ipconfig (pierwszy screen z CMD)
Pozostałe są z mojego kompa gdzie problem występuje cały czas

Pozdrawiam


(Marcin) #10

Dopisz do DHCP Settings jakieś DNS-y (najlepiej te od dostawcy) potem Save i reboot routera, Sprawdź czy coś to zmienia.


(szopen) #11

ja też nie widzę żadnych istotnych błędów w konfiguracji, ale widzę że wśród urządzeń jest też repeater więc może ze 3 słowa o tym jak to wszystko jest połączone
no i brakuje najbardziej interesującej informacji tj.

ipconfig /all

z tego komputera na którym są problemy w trakcie awarii
więc proponuję przed dopisaniem DNSów operatora doczekać do awarii i wtedy zapodać wynik polecenia
(z okienka linii poleceń można kopiować jako tekst prawym klawiszem myszy)
ponadto w trakcie problemu z dostępem do sieci proponuję jeszcze

tracert 8.8.8.8
i
tracert wp.pl

jeśli dobrze rozumiem, to jednak nie przez cały czas…

te DNSy, które powinieneś wpisać ręcznie
(jeśli dobrze zgadłem - czyli Dialog/Netia na linii TEPSy (Orange) rejon Wrocław)
to
87.204.204.204
62.233.233.233
do wpisania tu w 2 pola na samym dole

dodatkowo można całkowicie wyłączyć obsługę IPv6 (jeśli wiesz gdzie, bo na SS powyżej tego nie widzę, a nie mam manuala przed oczami)


(navka) #12

OK, przeczytałem wszystko co napisaliście
Póki co zmieniłem DNSy na podane, jak na razie chodzi ok, przy włączonym drugim kompie. Jutro trochę dłużej będę to kontrolował, jak problem wystąpi to zapodam screeny z ipconfig i reszty
dzięki i tak za pomoc