Witam serdecznie,
Zakupiłem ruter W8970 i po skonfigurowaniu sieci przyszedł czas na konfigurację portu USB - udostępnianie plików z dysku zew.
Tok postępowania konfiguracyjnego zaczerpnąłem ze strony (kawał świetnej roboty):
Całą procedurę wykonałem dla laptopa z systemem Windows 7 Ultimate - działa bezbłędnie! Wszystko śmiga a poradnik okazał się nieoceniony.
Drugi laptop posiada Windows 7 Home Premiom. Znowu postępuję zgodnie z krokami opisanymi w poradniku i dochodzę do punktu:
" Klikamy win + R i wpisujemy polecenie: file://192.168.1.1 i klikamy OK"
I tu pojawia się problem. Zamiast okna z zawartością plików udostępnianych, pojawia się komunikat:
"System Windows nie może odnaleźć pliku file://192.168.1.1". Upewni się, że wpisana nazwa jest poprawna i spróbuj ponownie."
Jestem załamany bo szukam rozwiązania już od trzech dni. Uprzejmie proszę o pomoc bądź wskazówki jak mogę pokonać ten problem.
Możesz spróbować otworzyć okno "komputer" i w pasku adresu wprowadzić "[img]192.168.1.1"
Po takim zabiegu pojawił się komunikat innego typu:
"System Windows nie może uzyskać dostępu do [img]192.168.1.1
Sprawdź pisownię nazwy. Możliwe również, że wystąpił problem z siecią. Aby spróbować zidentyfikować i rozwiązać problemy z siecią, kliknij Diagnozuj."
Od razu śpieszę dodać, że po Diagnozuj niż nie wykazało, a problemu siecią nie ma żadnego innego niż powyższy.
A podłącz najpierw ten dysk USB bezpośrednio do komputera na którym jest problem i zaznacz we właściwościach tego dysku ''udostępnianie zaawansowane''
Niestety nic się nie zmieniło
Ten drugi laptop widzi twoją sieć? Masz na nim połaczenie do routera?
Tak, sieć działa.
Próbowałem jeszcze dzisiaj dostępu do tego dysku z poziomu FTP (przy pomocy konsultanta z pomocy technicznej) i korzystając z tego sposobu wszystkie dane są widoczne.
Jednak problem pozostaje nadal.
W ramach dalszego poszukiwania problemu natknąłem się na taki krótki przewodnik:
http://www.tp-link.com.pl/article/?faqid=420
Spróbowałem uruchomić polecenie sugerowane w poradniku.
Wyskoczył ponownie komunikat informujący, że system Winodows nie może uzyskać dostępu do...
Kliknąłem Diagnozuj i po chwili otrzymałem nowy komunikat:
"Znalezione problemy:
Zdalne urządzenie lub zasób nie akceptuje połączenia"
Może to komuś podsunie pomysł na rozwiązanie problemu?
Otwórz centrum sieci i udostępniania i sprawdź czy Twoja sieć to sieć prywatna czy publiczna. Może trzeba bedzie zmienić ustawienia w zaporze windows.
Możesz tez spróbować wyłączyć tą zaporę na czas testów.
Sieć domowa.
Zapora wyłączona.
Dalej nic...
Odpalił bym komputer w trybie awaryjnym z obsługą sieci i sprawdził wtedy. Może jakaś aplikacja blokuje dostęp skoro na innym komputerze jest ok.
Zrobiłem jak zaproponowano. Dalej bez zmian.
Sam mam Windows 7 Home Premiom i nie ma żadnych problemów. Sam ping do routera i dostęp do internetu działa bez problemów?
Tak, wszystko jest w porządku poza tym problemem.
Nie znam się, ale może wina leży w jakimś ustawieniu w rejestrze?
Sprawdzałeś kablowo i bezprzewodowo?
Tak, sprawdzałem. Nic nie pomaga. Jestem załamany. Może jakiś pomysł się jeszcze komuś nasuwa?
Masz tam jakiś program antywirusowy/firewall?
Nie. Nic nie blokuje dostępu z takich zewnętrznych programów
To mi się skończyły pomysły.