Brak dostępu do strony TP-link-a oraz niespodziewany limit internetu do 200kB/s


(Murcin13253) #1

Witam
Piszę pierwszy raz na tym forum i nie jestem aż tak bardzo obeznany, a wiec prosił bym o wyrozumiałość. No ale do rzeczy.Internet mam od neostrady plus i w umowie mam 10Mb/s Mam taki problem że jak skonfiguruję router to po 1 albo dwóch dniach tracę dostęp do strony TP linka. Chodzi mi o to że wpisując w loginie i haśle admin tak jak w poprzednie dni to mi czyta tak jak bym wpisał złe hasło chociaż wpisywałem dobre . Jeszcze lepsze jest to że jak tracę dostęp to coś się musi zmieniać bo pojawia się limit internetu do 100kB/s nie raz nawet mniej. I w tedy jest równa prędkość. Dopiero po całkowitym zresetowaniu i skonfigurowaniu routera mam dostęp do strony tp linka ale tylko przez jakieś 2 dni, a później znowu się pojawia limit i brak dostępu . O co z tym chodzi i czemu tak sie dzieje i co to może być. A w ogóle to normalnie mam prędkość 3Mb/s chociaż w umowie jest więcej, czy można coś z tym zrobić i od czego to zależy.
Jeśli potrzebne są jakieś informację to mogę podać tylko piszcie jakie będą wam potrzebne.
jeżeli miało by to w czymś pomuc to wysyłam status device info.


(jimasek) #2

Skonfiguruj jak w poradniku:


(szopen) #3

dodam jeszcze, że

  • krok 2 czyli zmiana hasła dostępu do panelu konfiguracyjnego jest bardzo ważna, ponieważ istnieją już wirusy posiadające bazy fabrycznych haseł, więc używanie sprzętu bez ustawienia własnego hasła to jak zostawianie otwartych drzwi w domu (a jeśli się boisz, że zapomnisz jakie to hasło, zawsze pozostaje metoda zresetowania sprzętu do ustawień fabrycznych z użyciem przycisku, ale zamiast niej praktycznym rozwiązaniem jest zanotowanie hasła na kawałku taśmy samoprzylepnej przyklejonej w okolicy tabliczki znamionowej routera)
  • warto ustawić te DNSy, które są przeznaczone dla twojego dostawcy internetu (to gwarantuje najwyższą wydajność)

(Murcin13253) #4

Dziękuję jimasek, jak będę miał możliwość to sprawdzę czy to podziała. Poczekam 3 dni i napiszę czy dobrze działa, ale jak narazie po zmianie dns-ów prędkość wzrosła o 1Mb/s .
Dziękuję za odpowiedź i przepraszam że zapomniałem wspomnieć że nawet jeśli zmienię hasło to tracę dostęp do strony i po tym mam limit i tak on wygląda

na print screenie jest pokazana prędkość internetu podczas ściągania gry na steamie czyli praktycznie na 100% możliwości podczas tego żaden telefon ani nic nie korzystało z internetu.
Jak tylko dostęp to już kilkanaście razy resetowałem router do ustawień fabrycznych ale po jednym albo dwóch dniach z powrotem tracę dostęp do strony tp linka niezależnie od tego czy ustawie hasło czy nie.


(szopen) #5

DNSy nie wpływają w żaden sposób na predkość ciągłego transferu danych
one mają wpływ jedynie na poprawne rozpoznawanie nazw (a jeśli są "blisko" czyli np. są to DNSy operatora, to robią to zazwyczaj szybko, bo czas potrzebny na przesłanie zapytania i otrzymanie odpowiedzi jest krótki)

co do kwestii zasadniczej - czy zaktualizowałeś firmware routera?
czy zwykły restart (bez resetowania ustawień) nie pomaga?


(Murcin13253) #6

Szopen dzięki za dodatkową wiedzę jak już mówiłem nie znam się na tym.
Co do firmware to za każdym razem aktualizowałem, a nie konfigurowałem router od początku.
Nie zwykły restart nie pomagał. wyłączanie i włączanie też nic nie dawało.
I po zabezpieczeniu routera przed dostępem od strony internetu mam w dostęp do strony tp linka ale znowu po 2 dniach mam limit tym razem do 2.7 Mb/s. Co może powodować ten limit bo zazwyczaj mam 4 lub nieco ponad 4 Mb/s. chociaż powinienem mieć 10Mb.


(Heinz) #7

wg danych z tabelki w pierwszym poście nie masz szans nawet na pełne 3Mbit/s więc te 2,7 wyglądana realną prędkość. Jesteś i tak w dobrej sytuacji, bo przy takim tłumieniu na linii niektóre łącza już nie działają.


(Murcin13253) #8

Aktualnie tabelka wygląda tak

a o co chodzi z tym tłumieniem. A z tą prędkością to chodzi mi głównie o to że jakieś 2 miesiące temu podczas ściąganie gry na steamie wynosiła ona mniej więcej stałe 400-450 kB/s a teraz nie przekracza 310 kB/s.


(Heinz) #9

Im wyższe tym mniejsza prędkość łącza.
Obecne parametry pokazują jeszcze mniej niż w pierwszym poście. Tutaj znów masz większy margines szumu, ale jest to spowodowane niższą prędkością synchronizacji.
Przy długich liniach ( wg tłumienia to około 5km kabla) jest dużo łączeń. każde łączenie może zawilgotnieć przy obecnej pogodzie przez co tłumienie może się różnić. W takim wypadku DLM stabilizuje linię kosztem prędkości.


(Murcin13253) #10

Ok to dzięki wszystkim za pomoc. temat już jest wykończony.