W domowej sieci przewodowej mam dwa PC-ty. Na jednym jest Windows XP, na drugim Linux Debian. Gdy pdłączam pendriva do usb Livboxa to na komputerze z XP jest on widoczny w katalogu Moje miejsca sieciowe i działa jak należy, mogę otwierać pliki znajdujące się na pendrivie, mogę dopisywać. Natomiast na komputerze Linuxowym gdy w przeglądarce wejdę na stronę Liveboxa to pendrive jest widoczny ale gdy chcę przeglądać jego zawartość żąda aby się zalogować jako admin Liveboxa, Po wpisaniu hasła admina mogę otwierać katalogi na pendrivie ale nie mogę otwierać plików. Po kliknięciu lewym przyciskiem myszy na plik pojawia się menu kontekstowe zawierające 3 opcje - Pobierz, Kopiuj, Zmień nazwę. Byłbym wdzięczny za wyjaśnie dlaczego tak jest. Zależałoby mi na tym aby mieć dostęp do tego co jest na podpiętym do Liveboxa pendrivie na wszystkich komputerach w lokalnej sieci niezależnie od tego jaki mają system operacyjny.Czy jest to możliwe?
Dodam jeszcze że w sieci jest swich, Livebox i komputery podłączone są do swicha , chociaz nie wiem czy to ma jakieś znaczenie.
EB
Spróbuj podmontować Liveboxa pod sambę. Jak na windowsie nie używasz hasła, to na linuxie użyj login/hasło guest guest
Nie bardzo wiem jak to zrobić. Czy mógłbyś mnie trochę oświecić? Ja używam samby ale czy można w sambie utworzyć udział do czegoś co jest na innymn komputerze?
Bardzo bym chciał wrócić do tej dyskuslu ale jutro bo teraz muszę już kończyć.Cześć